Νέο KTM 1390 Super Duke R -Το κτήνος των Αυστριακών με 190 ίππους (video)

Νέο KTM 1390 Super Duke R 2023

Με το 2024 να σηματοδοτεί 30 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου KTM Duke, οι Αυστριακοί προχώρησαν στην αποκάλυψη του ανανεωμένου και μεγαλύτερου σε κυβισμό 1390 Super Duke R.

Ανανεωμένη και ακόμη πιο επιθετική σχεδίαση, νέα ηλεκτρονικά συστήματα και περιφερειακά και «επικαιροποίηση» κινητήρα είναι οι αλλαγές που επιφύλαξε η KTM για την κορυφαία μοτοσυκλέτα της σειράς Duke.

Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται ο πανίσχυρος V2 κινητήρας των Αυστριακών που προσαρμόστηκε στις νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 5+ και κατά τη «διαδικασία» αύξησε τη ισχύ του κατά 10 ίππους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βελτιωμένη απόδοση του LC8 προκύπτει κυρίως από την αύξηση της χωρητικότητας στα 1.350 κ.εκ. -αύξηση διαμέτρου στα 110 χλστ.- και τις νέες κεφαλές που ενσωματώνουν στη σχεδίασή τους και σύστημα χρονισμού των βαλβίδων εισαγωγής για πρώτη φορά.

Ανασχεδιασμένα είναι επίσης η εισαγωγή αέρα και το φιλτροκούτι με την ισχύ του μεγάλου V2 να φτάνει πλέον στους 190 ίππους και τη ροπή στα 145 Nm στις 10.000 και 8.000 σ.α.λ. αντίστοιχα.

Το βάρος του Super Duke έχει περιοριστεί στα 200,5 κιλά, πλήρες υγρών με το ύψος της σέλας να βρίσκεται στα 835 χλστ., ενώ το μεταξόνιο είναι 1.491 χιλιοστά.

Για την επιβράδυνση φροντίζουν δίσκοι 320 χλστ. που συνεργάζονται με τις ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες Stylema της Brembo των τεσσάρων εμβόλων και το Cornering ABS της Bosch 9.3 MP με λειτουργία Supermoto (απενεργοποίηση στον πίσω τροχό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από το ανανεωμένο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του 1390 Super Duke R, που κινείται πλέον στην αιχμή των εξελίξεων, ο κορυφαίος Δούκας ξεχωρίζει για το πακέτο των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων SAT της WP που φέρει η έκδοση EVO.

Οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις της WP φέρουν ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες που ελέγχονται από ξεχωριστή μονάδα SCU (Suspension Control Unit). Έτσι μπορούν να αλλάζουν τις αποσβέσεις τους σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με το ανάγλυφο του δρόμου, ενώ επιτρέπουν και στον αναβάτη να επέμβει κατά βούληση

Η στάνταρ έκδοση φέρει πολυρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι WP APEX Open Cartridge με διάμετρο καλαμιών στα 48 χλστ. και αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας.

Η ανασχεδίαση του Super Duke R έφερε μαζί της και ένα νέο ρεζερβουάρ που αύξησε τη χωρητικότητά του κατά 1,5 λίτρο στα 17,5, το οποίο αυξάνει και την αυτονομία της μοτοσυκλέτας κοντά στ 300 χλμ., σύμφωμα με την KTM.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαζί με την στάνταρ έκδοση οι Αυστριακή θα διαθέσουν και το Super Duke 1390 R EVO, με ακόμη πληρέστερα ηλεκτρονικά, περισσότερα από τα οποία στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Και οι δύο μοτοσυκλέτες θα διατεθούν αρχικά σε επετειακά χρώματα και γραφικά, παρόμοια με εκεινα του 990 Super Duke του 2005, ενώ τα ακολουθεί και ένας εκτενής κατάλογος με γνήσια after market αξεσουάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ