Νέα Yamaha MT-09 -Με πολλές βελτιώσεις και φρέσκια σχεδίαση (video)

Νέα Yamaha MT-09 με πολλές βελτιώσεις

H Yamaha ανανέωση την τρικύλινδρη MT-09 για μία ακόμη φορά με τη φρέσκια σχεδίαση να συνοδεύεται από αλλαγές στην εργονομία αλλά και το τεχνολογικό τηης υπόβαθρο.

H Yamaha ΜΤ-09 ήταν η μοτοσυκλέτα με την οποία η εταιρεία των τριών διαπασών ξεκίνησε την τρικύλινδρη επίθεσή της στις μεσαίου κυβισμού μοτοσυκλέτες πριν από μία περίπου δεκαετία και γι' αυτό τον λόγο κατέχει ιδιαίτερη θέση στη γκάμα των Ιαπώνων.

Νέα Yamaha MT-09 2024
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πέρασμα του χρόνου, η MT-09 έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά και επιτυχημένα μοντέλα της Yamaha και στις ευρωπαϊκές αγορές με την απόδοση του εν σειρά τρικύλινδρο κινητήρα να βρίσκεται στο επίκεντρο και να συμπληρώνεται από σπορ συμπεριφορά αλλά και σχεδίαση που τα τελευταία χρόνια ξεφεύγει από τις νόρμες.

Σηματοδοτώντας τη 10η επέτειό της η ανανεωμένη MT-09 φρεσκαρίστηκε ως προς τη σχεδίασή της που κινείται στο ίδιο επιθετικό μονοπάτι με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα, το οποίο προσεγγίζει ωστόσο από νέα οπτική, με κύριο εκφραστή τη νέα μάσκα με τα LED φωτιστικά στοιχεία, ενώ νέο είναι και το πίσω LED φωτιστικό σώμα.

Ανασχεδιασμένο παρουσιάζεται και το πιο αιχμηρό ρεζερβουάρ, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, δημιουργεί παράλληλα και μία πιο εργονομική θέση οδήγησης, η οποία έχει αναθεωρηθεί στο σύνολό της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το τιμόνι έχει χαμηλώσει και μπορεί να προσαρμοστεί από τον αναβάτη σε δύο θέσεις, ώστε να ταιριάξει με το στυλ οδήγησης και την σωματική του διάπλαση. Η γωνία του τιμονιού έχει επίσης αυξηθεί, λόγω του χαμηλότερου προφίλ που έχει πλέον το ρεζερβουάρ καυσίμου.

Τα νέας σχεδίασης μαρσπιέ έχουν τοποθετηθεί πιο πίσω κατά 30,6 χλστ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο και έχουν ανυψωθεί κατά 9,5 χλστ., ενώ το ύψος τους μπορεί να ρυθμιστεί σε δύο διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με τις προτιμήσεις του αναβάτη. Για να βελτιωθεί η άνεση του συνεπιβάτη, τα δικά του μαρσπιέ έχουν επανασχεδιαστεί και είναι πλέον τοποθετημένα κάτω από το υποπλαίσιο.

Νέο είναι επίσης και το πεντάλ του φρένου, το οποίο κατασκευάζεται από σφυρήλατο αλουμίνιο, ενώ διαφορετικός είναι και ο επιλογέας του κιβωτίου για να μειωθεί η κίνηση του αστραγάλου κατά τη διάρκεια των αλλαγών και για να εξασφαλιστεί ομαλότερη λειτουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η MT-09 διαθέτει πλέον ξεχωριστή σέλα οδηγού και συνεπιβάτη, η οποία βελτιώνει τόσο τη θέση του οδηγού, όσο και την άνεση κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση από την μοτοσυκλέτα του συνεπιβάτη.

Το σκαλοπάτι μεταξύ των δύο θέσεων λειτουργεί επίσης, ως μέσο διατήρησης του αναβάτη προς τα εμπρός και πάνω από το μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας όταν απελευθερώνεται στη δυνατή επιτάχυνση, ενώ η συνολική σχεδίαση της σέλας παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στις μετατοπίσεις του σώματος.

Μια πρίζα USB τύπου C που είναι εγκατεστημένη κάτω από τη σέλα του αναβάτη, επιτρέπει τη φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και τη χρήση του ηλεκτρικού συστήματος θέρμανσης της μοτοσυκλέτας.

Στις αλλαγές στην εργονομία περιλαμβάνεται και η ολοκαίνουργια TFT οθόνη των πέντε ιντσών που προσφέρει στάνταρ συνδεσιμότητα με smartphone και έλεγχο εισερχόμενων κλήσεων αλλά και αναπαραγωγής μουσικής. Νέοι τέλος είναι και οι διακόπτες του τιμονιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αναβάτης απολαμβάνει επίσης νέα ηχητική υπόκρουση από την τρικύλινδρο κινητήρα, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το αναθεωρημένο φίλτρο αέρα, το οποίο διαθέτει δύο νέας σχεδίασης εισαγωγές αέρα που τονίζουν τους υψηλής συχνότητας ήχους.

Ο ήχος ενισχύεται ακόμη περισσότερο ειδικά στις υψηλότερες ταχύτητες και στροφές, μέσω μιας νέας σχάρας ενίσχυσης του ήχου, η οποία βρίσκεται στο πάνω μέρος της μοτοσυκλέτας και κατευθύνει τον εντυπωσιακό ήχο του CP3 απευθείας στον αναβάτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βελτιωμένο παρουσιάζεται και το σύστημα πέδησης με τους Ιάπωνες να έχουν τοποθετήσει για τους εμπρός δίσκους της MT-09 ακτινική τρόμπα της Brembo, η οποία βελτιώνει σημαντικά και την αίσθηση κατά το φρενάρισμα σε σχέση με μία συμβατική.

Αλλαγές έχουμε και στην ανάρτηση με το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ το μοχλικό του αμορτισέρ έχει αναθεωρηθεί με στόχο την βελτίωση της αίσθησης για τα επίπεδα πρόσφυσης του πίσω τροχού.

Νέα για το 2024 είναι η δυνατότητα που παρέχεται στους αναβάτες της MT-09, να προσαρμόζουν περαιτέρω την οδηγική τους εμπειρία μέσω των ρυθμίσεων του Yamaha Ride Control (YRC), το οποίο επιτρέπει την επιλογή απόδοσης της ισχύος του κινητήρα, αλλά και του επιπέδου παρέμβασης των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, ανάλογα με τις εκάστοτε προτιμήσεις και οδικές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία ενσωματωμένα προγράμματα οδήγησης Sport, Street και Rain διαθέτουν εργοστασιακές ρυθμίσεις με διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης, για να ταιριάζουν σε διαφορετικές συνθήκες οδήγησης. Συμπληρώνονται από το πρόγραμμα Custom που προσαρμόζεται από τον αναβάτη.

Οι ρυθμίσεις στο επίπεδο ηλεκτρονικής υποβοήθησης για την ισχύ (PWR) και για τα διάφορα συστήματα όπως είναι ο έλεγχος πρόσφυσης (TCS) και το LIF (Έλεγχος ανύψωσης του μπροστινού τροχού), μπορούν να γίνουν απευθείας από την οθόνη ή με τη χρήση ενός smartphone μέσω της εφαρμογής MyRide.

Αναφορικά με τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του αναβάτη βελτιωμένη παρουσιάζεται η λειτουργία της μονάδας IMU, η οποία ελέγχει και συντονίζει τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης (TCS) και ελέγχου ολίσθησης (SCS), καθώς και τα συστήματα ελέγχου ανύψωσης του μπροστινού τροχού (LIF) και ελέγχου φρένων (BC). Πλέον παρουσία έχει και το σύστημα Back Slip Regulator (BSR), το οποίο προσφέρει σταθεροποίηση όταν ο πίσω τροχός μπλοκάρει από υπερβολικό φρενάρισμα του κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα για τον αναβάτη, η νέα MT-09 διαθέτει και cruise control, το οποίο βελτιώνει τη συνολική εμπειρία οδήγησης, προσφέροντας μια πιο ξεκούραστη επιλογή για οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο.

Η νέα MT-09 θα είναι διαθέσιμη και σε έκδοση 35kW, για αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2 σε τρία χρώματα: Midnight Cyan, Icon Blue και Tech Black, ενώ συνοδεύεται και από μία μακριά λίστα επίσημων αξεσουάρ για περαιτέρω εξατομίκευση με βάση τα γούστα του αναβάτη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ