Καύσωνας και μοτοσυκλέτα - Οδηγός επιβίωσης στις υψηλές θερμοκρασίες

Καύσωνας και μοτοσυκλέτα - Τι κάνω για να επιβιώσω τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Ο καύσωνας Κλέων είναι εδώ και οι αναβάτες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνουν ασφαλείς και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και έπειτα από μια περιοδο... «αναποφασιστικότητας», η θερμοκρασία έχει ανέβει σε φυσιολογικά για το ελληνικό καλοκαίρι επίπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πρώτος καύσωνας της χρονιάς που ονομάστηκε Κλέων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και το καλοκαίρι, η μοτσυκλέτα αποτελεί ιδανικό μέσο για τις διακοπές και την κίνηση στους δρόμους της πόλης, όπως φυσικά και τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα δίτροχα. Ωστόσο, οι αναβάτες πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτούν από την ηλικακή ακτινοβολία και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουν πάνω στη σέλα της μοτοσυκλέτας τους και αυτή την περίοδο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να απολαύσουμε τη μοτοσυκλέτα μας και αυτό το καλοκαίρι και την ίδια στιγμή να παραμείνουν ασφαλείς ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες κίνσης.

Πλήρης κάλυψη σώματος και στον καύσωνα

Η έκθεση του γυμνού δέρματος στον καυτό ήλιο είναι κάτι που ενδείκνυται μόνο όταν βρισκόμαστε στην παραλία, με αντηλιακό και το μαγιό μας. Ξεχάστε τα κοντομάνικα, τα σορτσάκια και τις παντόφλες. Δεν μας προσφέρουν καμία προστασία από τη ζέστη και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου και είναι απαγορευτικά και για τη σωματική μας ακεραιότητα, σε περίπτωση πτώσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ντυθούμε σωστά, όπως κάνουμε και τον υπόλοιπο χρόνο, φροντίζοντας να μην αφήσουμε τίποτα εκτεθειμένο στον ήλιο, όπως άλλωστε κάνουν και οι κάτοικοι της...Σαχάρας. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιούμε κράνος, μπουφάν και γάντια, τουλάχιστον τζιν παντελόνι (όχι υφασμάτινο) και παπούτσια για μοτοσυκλέτα. Με αυτά τα ρούχα, μπορεί να ιδρώνουμε αλλά την ίδια στιγμή περιορίζουμε δραστικά την απώλεια υγρών από τον οργανισμό και το ρίσκο να υποστούμε αφυδάτωση.

Κυκλοφορώντας με μοτοσυκλέτα στην πόλη τις ημέρες του καύσωνα, η ένδυση μας δεν αλλάζει σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, γιατί προτεραιότητα έχει η ασφάλειά μας. Ωστόσο φροντίζουμε ο ρουχισμός ασφάλειας να είναι προσαρμοσμένος στις συνθήκες οδήγησης όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, οπότε επιλέγουμε καλοκαιρινό εξοπλισμό ασφάλειας.

Τι επιλογές έχω σε εξοπλισμό

Οι επιλογές που έχουμε σε καλοκαιρινό εξοπλισμό ασφάλειας είναι δεκάδες αφού στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά μεγάλοι και μικροί κατασκευαστές. Το «καλοκαιρινό» jacket, αυτό που φέρει μεγάλες διάτρητες επιφάνειες στο εμπρός, το πίσω μέρος του, αλλά και στα μανίκια, είναι η απόλυτη επιλογή και το πρώτο πράγμα που φοράμε όταν ανεβαίνουμε στο δίκυκλο μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καλοκαιρινά γάντια είναι το δεύτερο, τα οποία διακρίνονται για την ελαφριά τους κατασκευή, ενώ πολλά από αυτά φέρουν και διάτρητες επιφάνειες στο πάνω μέρος τους αλλά και τα απαραίτητα στοιχεία προστασίας, όπως είναι οι έξτρα ενισχύσεις στην περιοχή της παλάμης και του καρπού.

To tube, ή φουλάρι-σωλήνας αν προτιμάτε, εκτός από στιλ, προσφέρει και πολύτιμη προστασία στο λαιμό μας από τον καυτό αέρα (και στο πρόσωπο μας, αν φοράμε ανοιχτό κράνος) αλλά και από τις ακτίνες του ήλιου. Το προσθέτουμε επίσης στην γκαρνταρόμπα μας ως απαραίτητο αξεσουάρ, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλοτρόπως και όταν δεν οδηγούμε το δίκυκλο μας, για να προστατέψουμε και το κεφάλι μας. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να αποκτήσετε ένα για καλοκαιρινή χρήση, καθώς στην αγορά υπάρχουν και προτάσεις που έχουν φτιαχτεί για να αξιοποιούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έχουμε τη δυνατότητα, μέσα από το μπουφάν, επιλέγουμε αντί για βαμβακερό ρούχο, ένα αθλητικό συνθετικό κοντομάνικο, το οποίο επιτρέπει στο σώμα μας να «αναπνέει» ευκολότερα, ενώ αποβάλλει σαφώς πιο γρήγορα τον ιδρώτα.

Τα καλοκαιρινά μποτάκια σε συνδυασμό με αθλητικές κάλτσες είναι επίσης μια must επιλογή που αφήνει το πόδι μας να «αναπνεύσει» και να αποβάλλει την περιττή υγρασία, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη προστασία. Για την προστασία φροντίζουν οι ενισχύσεις που φέρουν τα μποτάκια αλλά και τα ανθεκτικότερα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε σχέση με τα συμβατικά υποδήματα.

Το παντελόνι είναι επίσης απαραίτητο. Αν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τεχνικό καλοκαιρινό παντελόνι, η επιλογή ενός τζιν είναι μονόδρομος. Μπορείτε επίσης να φοράτε επιγονατίδες τύπου motocross εξωτερικά του παντελονιού σας που αφαιρούνται εύκολα όταν φτάσετε στον προορισμό σας.

Το κράνος το αφήσαμε τελευταίο καθώς πέρα από υποχρεωτικό, είναι και το πιο αυτονόητο μέρος του εξοπλισμού ασφάλειας ενός μοτοσικλετιστή. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ανοιχτό κράνος τις ημέρες του καύσωνα, αν έχουμε στην κατοχή μας full face. Έχοντας τη ζελατίνα κατεβασμένη εντελώς ή σχεδόν, το κράνος κλειστού τύπου προστατεύει το πρόσωπο μας και το δέρμα από από τη ζέστη και τον καυτό αέρα και μειώνει ακόμη περισσότερο τις απώλειες σε υγρά σε σχέση με ένα jet κράνος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καλοκαιρινό μπουφάν και τα καλοκαιρινά γάντια θεωρούνται απαραίτητα κατά την κίνηση και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες
Το καλοκαιρινό μπουφάν και τα καλοκαιρινά γάντια θεωρούνται απαραίτητα κατά την κίνηση και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Θερμική εξάντληση. Απαραίτητη η συχνή κατανάλωση υγρών

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας (αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, ζαλάδες, πονοκέφαλος, κράμπες) συνήθως τα αντιλαμβανόμαστε επάνω στο δίκυκλο μας όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Αυτός είναι και ο λόγος που φροντίζουμε για τη σωστή και συχνή ενυδάτωση μας, σε συνδυασμό με την κάλυψη του σώματος μας από τον ήλιο. Φροντίζουμε λοιπόν να πίνουμε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πριν νιώσουμε το αίσθημα της δίψας, ενώ ιδανικά θα πρέπει να πίνουμε και υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ηλεκτρολύτες από ένα φαρμακείο, τότε, στο μπουκαλάκι-θερμός που θα έχετε μαζί σας μπορείτε να βάλετε νερό, μέλι και να στύψετε και ένα λεμόνι. Ένας εξαιρετικός (και γευστικός) συνδυασμός που θα κρατήσει ψηλά τα ενεργειακά σας επίπεδα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ακόμη καλύτερα μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικό σάκο πλάτης με υδροδοχείο (camelback) να τον γεμίσετε και να τον έχετε μαζί σας σε κάθε εξόρμηση με την μοτοσυκλέτα, το scooter ή το παπί σας. Συστήνεται ανεπιφύλακτα ακόμη περισσότερο για τους επαγγελματίες διανομείς που θα κληθούν να κινηθούν και τις ώρες κατά τη διάρκεια του καύσωνα όπου θα παρουσιαστούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οδηγώντας με σύνεση και λογική

Στις μετακινήσεις μας με δίκυκλο, ειδικά τις ημέρες καύσωνα, η λογική θα πρέπει να είναι σύμμαχος μας. Αν μπορούμε επιλέγουμε να μετακινούμαστε τις ώρες που η θερμοκρασία δεν βρίσκεται στην κορύφωση της, κάτι που γίνεται συνήθως από το μεσημέρι έως και το απόγευμα.

Η οδήγηση μας πρέπει -όπως πάντα άλλωστε- να είναι στρωτή, ενώ όσο οδηγούμε πρέπει να είμαστε ήρεμοι και να μην σκεφτόμαστε τα όποια προβλήματα μπορεί να μας απασχολούν. Ζέστη και έννοιες είναι ένας συνδυασμός που επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις (για εμάς και τους γύρω μας) με τα νεύρα να κάνουν την εμφάνιση τους ακόμη πιο συχνά από ότι συνήθως.

Τέλος, αν οδηγούμε πολλές ώρες το καλοκαίρι ακόμη και αν οι θερμοκρασίες δεν είναι επιπέδου καύσωνα, τα συχνά διαλείμματα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα μας, ακόμη περισσότερο για τους επαγγελματίες που κυκλοφορούν με δίκυκλο στα αστικά κέντρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ