Η Vespa που μπήκε στο βιβλίο Guinness καλύπτοντας 1.233 χιλιόμετρα σε 24 ώρες

Vespa Guinness World Record

Οδηγώντας μια Vespa 50 Special του 1979 για 24 συνεχόμενες ώρες, κάνοντας ακόμα και ανεφοδιασμούς εν κινήσει, ο Valerio Bono σημείωσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το βιβλίο Guinness.

Το ρεκόρ αυτό, που επικυρώθηκε από τον οργανισμό Guinness World Records, αφορά στη μεγαλύτερη απόσταση που έχει σημειώσει ποτέ ένα scooter 50 κυβικών εκατοστών μέσα σε 24 ώρες. Και είναι, πλέον, 1,233.07 χιλιόμετρα, χάρη στις προσπάθειες του λάτρη των δύο τροχών Valerio Bono.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προηγούμενο ρεκόρ, που προϋπήρχε εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, ήταν κατά 305 χιλιόμετρα μικρότερο και είχε επιτευχθεί από τον Αυστραλό Mark Brown το 2005. Όμως η ίδια Vespa 50 Special που το έσπασε, το 1979 είχε καλύψει σε 24 ώρες 941 χιλιόμετρα στο πλαίσιο μιας προωθητικής ενέργειας για ιταλικό περιοδικό, αλλά το ρεκόρ εκείνο δεν είχε καταγραφεί επισήμως.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως και το 1979 και σήμερα στο ρεκόρ των 1.233 χιλιομέτρων ο αναβάτης ήταν ο ίδιος! Πρόκειται για τον Valerio Bono, που ήταν τότε ένας μόλις 20χρονος εκπαιδευόμενος δοκιμαστής της Vespa, και τώρα είναι ένα 65χρονος με το ίδιο πάθος για τις ιταλικές μοτοσικλέτες και τις θρυλικές Vespa.

Η συγκεκριμένη Vespa 50 Special, ίδια και στα δύο ρεκόρ, ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2015, με την τοποθέτηση ακόμα και των αυθεντικών της αυτοκόλλητων. Ο προϋπολογισμός για το εγχείρημα δεν ήταν μεγάλος, κι έτσι ο Bono επέλεξε να το επιχειρήσει στην παλιά πίστα της Terramar στον ισπανικό Νότο, κοντά στη Βαρκελώνη - ένα οβάλ 2 χιλιομέτρων που χτίστηκε το 1923, αλλά ακόμα αντέχει στο χρόνο. Τουλάχιστον για το εγχείρημα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Valerio βοήθησε ο Denys Maiorino, ιδιοκτήτης μιας αντιπροσωπείας με την ονομασία Epoca Motors, μαζί με τους μηχανικούς του. Οι τελευταίοι έλεγξαν λεπτομερώς τη Vespa 50 Special κι έπειτα ξεκίνησε η προσπάθεια του Bono για το ρεκόρ.

Οδηγώντας για 24 συνεχόμενες ώρες, σταμάτησε μόνο για μια στιγμή για να καθαρίσει τα μάτια του από τη σκόνη. Κατά τα άλλα, ο ανεφοδιασμός γινόταν εν κινήσει, χάρη στους Ισπανούς φίλους του Valerio που ακολουθούσαν παραπλεύρως με μια άλλη μοτοσικλέτα και το κάνιστρο ανά χείρας του συνεπιβάτη.

Πρόκειται για τους Ivo Viscasillas και Cristian Nogueras, που είναι και οι δύο εξειδικευμένοι σε αγώνες αντοχής μοτοσικλετών. Φτάνοντας δίπλα στον Bono, του έδιναν την αντλία μεταφοράς του καυσίμου, καθώς και οι δύο κινούνταν με 60 km/h - την ανώτερη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύσσει η Vespa.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου η Vespa ανταποκρίθηκε με αξιοπιστία, παρά τα 45 χρόνια της ηλικίας του μικρού της δίχρονου και αερόψυκτου κινητήρα. Αλλά και ο Valerio δεν πήγε πίσω, επιμένοντας να αντέχει για 24 διαδοχικές ώρες πάνω στη σέλα, σε ηλικία 65 ετών.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ