Ξέρεις να διαβάζεις σωστά το ελαστικό του αυτοκινήτου σου;

ελαστικα πληροφορίες ενδείξεις

Προτού προβούμε στην αγορά σωστό ελαστικόυ του αυτοκινήτου μας κρίνεται απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς να διαβάζουμε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ του ελαστικού.

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης για ποιο λόγο τα ελαστικά είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη όσον αφορά την ασφάλεια ενός αυτοκινήτου, μιας και αποτελούν το σημείο επαφής του οχήματός μας με το οδόστρωμα.

Η σωστή επιλογή στα λάστιχα έχει πολύπλευρα οφέλη, δεδομένου ότι χαρίζει βέλτιστη πρόσφυση στην άσφαλτο, συντελεί στην βελτίωση της κατανάλωσης καυσίμου, ελαχιστοποιεί την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος σε στεγνό οδόστρωμα και συνδράμει στη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου μας σε ένα ευρύ φάσμα οδικών σεναρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να καταλήξουμε, ωστόσο, στο σωστό ελαστικό πρέπει να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές που συστήνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας. Και πάνω από όλα το πώς να αποκωδικοποιούμε τις ενδείξεις που αναγράφονται στο προφίλ του ελαστικού, καθώς μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες την ποιότητα, την ηλικία και την αντοχή του ελαστικού.

ενδείξεις στα ελαστικά

A. Πλάτος ελαστικού
Το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά, από πλευρικό τοίχωμα σε πλευρικό τοίχωμα.

B. Προφίλ
Προκύπτει από τον λόγο του ύψους του πλαϊνού προς το πλάτος του πέλματος και όλο επί 100. Το προφίλ 55, για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι το ύψος του ελαστικού αντιστοιχεί στο 55% του πλάτους του.

C. Διάμετρος ζάντας
Είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες.

D. Δείκτης φορτίου
Ο δείκτης φορτίου ελαστικών δείχνει το μέγιστο φορτίο στο οποίο τα ελαστικά αναμένεται να λειτουργήσουν σωστά. Η αναγραφή του γίνεται στην πλευρική επιφάνεια των ελαστικών δίπλα στον τύπο του ελαστικού. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με δείκτη φορτίου 91 (όπως αυτό της εικόνας) μπορεί να μεταφέρει 615 κιλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης: Κινδυνεύω οδηγώντας με φθαρμένα ελαστικά;

E. Δείκτης ταχύτητας
Ο δείκτης ταχύτητας είναι η μέγιστη ταχύτητα για ένα ελαστικό όταν έχει τη σωστή πίεση και χρησιμοποιείται υπό φορτίο. Ο δείκτης ταχύτητας αντιπροσωπεύεται με ένα γράμμα στο τέλος των σημάνσεων του πλευρικού τοιχώματος, μετά από τον αριθμό δείκτη φορτίου. Ένα ελαστικό με δείκτη ταχύτητας V, για παράδειγμα, έχει μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ./ώρα.

Σημειώνεται ότι πάνω στα ελαστικά αναγράφονται και άλλες λεπτομέρειες όπως είναι η μάρκα του ελαστικού, η ημερομηνία παραγωγής του, ο δείκτης πιστοποίησης ανά χώρα και η χώρα παραγωγής.

ενδείξεις στα ελαστικά

Τέλος υπάρχουν και τα γράμματα «TWI» που δείχνουν τη θέση των δεικτών φθοράς πέλματος του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά αυτούς τους δείκτες για να βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν αρκετό πέλμα. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το ελάχιστο βάθος πέλματος είναι 1,6 χλστ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, μπορεί να υπάρχει και η σήμανση M+S (Mud and Snow, δηλαδή Λάσπη και Χιόνι) που εδρεύει στο πλευρικό τοίχωμα των λεγόμενων χειμερινών ελαστικών.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ