Θα πάθει ζημιά το αυτοκίνητό μου αν δεν αλλάξω λάδια όταν πρέπει; (video)

Changing oil 1

Τα πρόσθετα των λιπαντικών παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην υγεία του κινητήρα σας. Με το καιρό όμως χάνουν τις ιδιότητές τους και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά.

Η αλλαγή των λιπαντικών ενός κινητήρα πρέπει να τηρείται ευλαβικά. Σε αντίθετη περίπτωση, το λάδι του κινητήρα θα αποκτήσει μειωμένη αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον φθορά του κινητήρα σας. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα με πολυκαιρισμένο λιπαντικό.

Πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση συγκεκριμένου λιπαντικού, προέρχονται στην πραγματικότητα από τα πρόσθετα που έχει στην σύνθεσή του και όχι από το ίδιο το λάδι. Υπάρχουν επτά διαφορετικά πρόσθετα που χάνουν έντονα τις ιδιότητές τους με την πάροδου του χρόνου και την χρήση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Changing oil 2

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την οξείδωση, την κύρια αιτία υποβάθμισης του λιπαντικού. Το να αφήνετε το ίδιο λάδι στον κινητήρα του αυτοκίνητου σας, θα οδηγήσει στην διάσπαση των αντιοξειδωτικών και την απώλεια των ιδιοτήτων τους.

Τα προστατευτικά πρόσθετα όπως ο ψευδάργυρος αλληλεπιδρούν με τις τραχιές επιφάνειες για να εξομαλύνουν την επιφάνεια του μετάλλου και να μειώσουν τις τριβές. Με το πέρασμα του χρόνου διασπάται και ο κινητήρας σας φθείρεται περισσότερο.

Τα καθαριστικά συστατικά του λιπαντικού βοηθούν στην μη συσσώρευση επικαθίσεων που μπλοκάρουν τις διόδους κυκλοφορίας του λαδιού μέσα στον κινητήρα. Με την πάροδο του χρόνου χάνουν την αποτελεσματικότητα τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Changing oil 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα διασκορπιστικά είναι πρόσθετα λιπαντικών που εμποδίζουν τις επικαθίσεις που προκαλούν φραγή στις διόδους κυκλοφορίας του λιπαντικού, μιας και καλύπτουν αυτά την συγκεκριμένες θέσεις. Σε περίπτωση που δεν αλλάζετε τα λάδια στην ώρα τους, να ξέρετε ότι τα συγκεκριμένα πρόσθετα θα λειτουργήσουν “ανάποδα”, αυξάνοντας τις επικαθίσεις.

Οι τροποποιητές ιξώδους επιτρέπουν στο λάδι να μεταβάλει το ιξώδες του ανάλογα με την θερμοκρασία (πάντα σε συγκεκριμένα όρια). Στην περίπτωση ενός “δουλεμένου” λιπαντικού, το λιπαντικό μπορεί να μην μεταβάλει το πάχος καλυπτικότητάς του στα σημεία επαφής των μετάλλων.

Τα κατασταλτικά σημείου ροής επιτρέπουν στο λιπαντικό να διατηρεί την ικανότητά του να κυκλοφορεί σωστά σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Στα πολυκαιρισμένα λιπαντικά τα συγκεκριμένα πρόσθετα έχουν διασπαστεί και επιτρέπουν την επαφή μέταλλου με μέταλλο μέχρι να έρθει στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας.

Changing oil 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αναστολείς αφρού εμποδίζουν το σχηματισμό αφρού στον στροφαλοφόρο άξονα, που προκαλείται από τα κινούμενα μηχανικά μέρη κάτω από τον κύλινδρο. Με το πέρασμα του χρόνου, οι αναστολείς χάνουν τις ιδιότητές τους με αποτέλεσμα να μαζευτεί αφρός στο σημείο και να μειωθεί η πίεση του λαδιού.

Επομένως, εάν έχετε αναβάλει την αλλαγή λαδιών του κινητήρα σας για τον έναν ή τον άλλο λόγο, καλό θα είναι το πραγματοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ