Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν τα φρένα το χειμώνα; Τι να προσέξω;

Winter brakes 1

Το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου μας καταπονείται αρκετά κατά τους χειμερινούς μήνες και η αμέλεια συντήρησής του μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με αρκετά προβλήματα.

Η αποτελεσματικότητα των φρένων παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια των μετακινήσεων μας. Για αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απόδοσή τους διαφέρει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με τον χειμώνα να τα φέρνει στα όριά τους.

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή για να όσο το δυνατό πιο υγιές σύστημα φρένων.

Σκουριά

Winter brakes 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οδήγηση τους χειμερινούς μήνες φέρνει τα φρένα αντιμέτωπα με ένα περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ακαθαρσίες, τα χώματα και το αλάτι που ρίχνουν οι Αρχές στις πιο ορεινές περιοχές, μπορούν να βλάψουν τις δισκόπλακες. Εάν ακούτε τρίξιμο ή διάφορους άλλους περίεργους ήχους κατά το φρενάρισμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε έναν έλεγχο. Ορισμένες φορές δεν πρόκειται απλά για λίγη σκουριά που θα εξαφανιστεί με το πάτημα του πεντάλ των φρένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβραδύνουμε αποτελεσματικά.

Υπερθέρμανση

Winter brakes 4

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, τον χειμώνα είναι που τα φρένα μας υποφέρουν πιο εύκολα από υπερθέρμανση. Και αυτό γιατί λόγω της βροχής και του χιονιού πατάμε πιο συχνά και πιο δυνατά το πεντάλ των φρένων. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα πέδησης θερμαίνεται περισσότερο, ενώ δεν αποκλείεται να υπερθερμανθεί. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη φθορά των υλικών τριβής και μειώνει την απόδοση του συστήματος. Για να μειώσουμε την ένταση και την συχνότητα χρήσης των φρένων, θα πρέπει να κρατάμε πάντα αποστάσεις και χρησιμοποιούμε το “φρένο του κινητήρα”, που θα μας επιτρέψει να φρενάρουμε πιο ομαλά και ελεγχόμενα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φθαρμένα σωληνάκια φρένων

Winter brakes 5

Tο υγρό φρένων δεν παγώνει ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με την προϋπόθεση όμως να είναι ποιοτικό τηρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές και φυσικά την κατάστασή του. Εάν μπει νερό στο κύκλωμα του υγρό φρένων, το σημείο πήξεως αλλάζει αρκετά. Ο αδύναμος κρίκος του κυκλώματος μπορεί να είναι τα σωληνάκια του υγρού των φρένων, μιας και επηρεάζονται πιο εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί σταδιακά να παρουσιάσουν φθορές και διαρροές.

Ακαθαρσίες

Winter brakes 6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η συχνότητα πλυσίματος του αυτοκινήτου μας μειώνεται τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται η βρωμιά του δρόμου και να δημιουργούνται η κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία σκουριάς.

Η συσσώρευση βρωμιάς στο σύστημα των φρένων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αποτελεσματικότητας της πέδησης. Για να αποφύγουμε την παρουσία σκουριάς στα φρένα μας, θα πρέπει να μην αμελούμε το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας τους χειμερινούς μήνες. Μερικές φορές η επισκευή φθαρμένων και ταλαιπωρημένων τμημάτων του συστήματος των φρένων, μπορεί να είναι πιο ακριβή από τις επισκέψεις σε πλυντήριο αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ