Τι κάνω εάν βρει το ΚΤΕΟ γυρισμένα χιλιόμετρα στο κοντέρ μου;

ΚΤΕΟ

Το μεγαλύτερο “αγκάθι” στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων.

Η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση μεταχειρισμένων αυτοκίνητων έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, καθώς πολλά από τα μοντέλα που πωλούνται έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα. Η συγκεκριμένη παράνομη επέμβαση στον ολικό χιλιομετρητή του αυτοκίνητου είναι μια απλή διαδικασία που ανεβάζει αρκετά το κέρδος του απατεώνα πωλητή.

Gyrismena xiliometra
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, με την έκδοση της εγκυκλίου 77465/902 – 21/10/2019, ισχύουν τα εξής:

  • Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση από τα ΚΤΕΟ, αναγραφής του ιστορικού των χιλιομετρικών ενδείξεων στα δελτία ελέγχου, όπως αυτά αναφέρονται στην βάση του ΥΜΕ σύμφωνα με προηγούμενους ελέγχους ΚΤΕΟ. Με αυτόν τον τρόπο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης οχήματος θα λαμβάνει γνώση επ’ αυτού, δηλαδή για παράδειγμα ότι διαπιστώθηκε η παράβαση κατά τον δεύτερη ή τρίτο έλεγχο ΚΤΕΟ και τα χιλιόμετρα που λείπουν.
  • Δεν θα απορρίπτευται πλέον ο έλεγχος ΚΤΕΟ σε όχημα με εμφανείς ενδείξεις παραποίησης στο ιστορικό του. Τα στοιχεία θα αναγράφονται στο Δελτίο ΚΤΕΟ, δίχως όμως να υφίσταται περαιτέρω ταλαιπωρία ο ιδιοκτήτης του οχήματος, δηλαδή να πρέπει να προσθέσει χιλιόμετρα και μετά να περάσει εκ νέου από έλεγχο, όπως ίσχυε στο παρελθόν.
  • Παραμένει σε ισχύ η προοπτική άσκησης διώξεων από κάθε θιγόμενο τελικό ιδιοκτήτη μεταχειρισμένου οχήματος.
  • Καταργείται η υποχρέωση επαναφοράς των χιλιομετρικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού που ίσχυε στο παρελθόν.
KTEO 2

Μετά, εάν θέλει ο εξαπατημένος ιδιοκτήτης, θα ακολουθήσει ο Γολγοθάς με τον έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, προκειμένου να βρεθεί ποιος επενέβη στν ολικό χιλιομετρητή, με αγωγές, μηνύσεις, ακροατήρια, τυχόν διαπραγματεύσεις, αντικατάσταση αυτοκινήτου ή και καταβολές σημαντικών χρηματικών αποζημιώσεων.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που διαπίστωσε την ανακολουθία πραγματικών και αναγραφόμενων στον ολικό χιλιομετρητή μπορεί να ζητήσει χρηματική αποζημίωση και για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ