Τι είναι το πτερύγιο του καρχαρία στο αυτοκίνητο –Πού το συναντούμε, σε τι χρησιμεύει

πτερύγιο καρχαρία αυτοκίνητο

Το συγκεκριμένο εξάρτημα με την εντυπωσιακή ονομασία, εξυπηρετεί ορισμένες βασικές λειτουργίες των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Τα πτερύγια καρχαρία αποτελούν αεροδυναμικά βοηθήματα που εξελίχθηκαν στους αγώνες κατά την δεκαετία του '60, και η ονομασία τους πέρασε την σημερινή εποχή και σε ένα αξεσουάρ που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα αυτοκίνητα.

Αρχικά, το πτερύγιο καρχαρία τοποθετήθηκε στα αγωνιστικά για να βελτιώσει την αεροδυναμική απόδοση και να εξασφαλίσει σταθερότητα σε υψηλή ταχύτητα. Στις αρχές αυτού του αιώνα, όπως συνέβη και με πολλά άλλα αγωνιστικά αξεσουάρ, η αυτοκινητοβιομηχανία έφερε τα πτερύγια καρχαρία στα αυτοκίνητα δρόμου, για άλλη όμως χρήση.

shark fin 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την αεροδυναμική του επίδραση, οι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το πτερύγιο καρχαρία για να κρύψουν όλες τις κεραίες του αυτοκινήτου. Εκτός από το ραδιόφωνο, με την άφιξη του GPS και των κεραιών εντοπισμού θέσης και πολυμέσων, τα αυτοκίνητα χρειάστηκαν ισχυρότερους και πιο σύγχρονους πομποδέκτες.

Παράλληλα, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, με το πτερύγιο καρχαρία να βοηθά και στη μείωση του αεροδυναμικού θορύβου, αφού το σχήμα του είναι πολύ πιο περίτεχνο και δεν κόβει τον άνεμο όπως οι παραδοσιακές μεταλλικές κεραίες.

shark fin 4

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα που δείχνει ότι πάντα υπάρχει τρόπος για ορισμένες χαρακτηριστικά αγωνιστικών αυτοκινήτων, να φτάσουν στα αυτοκίνητα παραγωγής με απόλυτη επιτυχία ή για άλλη χρήση.

Αρχικά κάποια αυτοκίνητα πρόσφεραν το πτερύγιο καρχαρία στον προαιρετικό εξοπλισμό, αν και τελικά έγιναν μέρος του βασικού εξοπλισμού των περισσότερων σύγχρονων αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ