Τι είναι αυτός ο μικρός «θόλος» στο ταμπλό του αυτοκινήτου - Όλες οι πληροφορίες

Μικρός θόλος στο ταμπό τι είναι και τι κάνει 2022

Πολλοί τον έχουν δει, λίγοι τον έχουν προσέξει και ακόμη λιγότεροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν το λόγο ύπαρξης του μικρού θόλου που βρίσκεται σε πολλά αυτοκίνητα στη μέση του ταμπλό.

Ο μικρός θόλος που έχουν πολλά αυτοκίνητα στη μέση του ταμπλό, μόλις λίγα εκατοστά πίσω από το παρμπρίζ, τοποθετείται εκεί από τους κατασκευαστές για έναν κυρίως λόγο: φιλοξενεί τον αισθητήρα που μετρά το φως του περιβάλλοντος και με τη βοήθεια αυτού του αισθητήρα η κεντρική μονάδα διαχείρισης των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού «καταλαβαίνει» πότε είναι μέρα ή νύχτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, με αυτό τον αισθητήρα στη μέση του ταμπλό, το αυτοκίνητο μας μπορεί να ρυθμίζει μόνο του πότε πρέπει να ανάψει ή να σβήσει τα φώτα του. Προσοχή, αυτός ο αισθητήρας δεν είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται στα πιο προηγμένα φωτιστικά σώματα, τα οποία και ρυθμίζουν τη δέσμη τους σύμφωνα και με άλλα οχήματα, με τα οποία διασταυρώνονται στο αντίθετο ρεύμα ή βρίσκουν στην πορεία τους ώστε να μην ενοχλούν τους οδηγούς τους.

Μέσω αυτού του αισθητήρα το αυτοκίνητο μας ρυθμίζει επίσης την ένταση της φωτεινότητας τόσο στην οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων όσο και στον πίνακα πληροφοριών του οδηγού. Οι παραπάνω λόγοι είναι και εκείνοι που οι κατασκευαστές τοποθετούν τον συγκεκριμένο αισθητήρα φωτός σε περίοπτη θέση στο ταμπλό του αυτοκινήτου ώστε να λαμβάνει απρόσκοπτα φως και να μπορεί να στέλνει πάντα τις σωστές μετρήσεις στην κεντρική μονάδα ελέγχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάποιες περιπτώσεις πίσω από το μικρό θόλο μπορεί να «κρύβεται» και ο αισθητήρας θερμοκρασίας του αυτόματου κλιματιστικού συστήματος ενός αυτοκινήτου. Ως θέση πάνω στο ταμπλό είναι επίσης πολύ καλή για να λαμβάνει ο κλιματισμός τα σωστά δεδομένα αναφορικά με τα επίπεδα θερμοκρασίας εντός της καμπίνας και έπειτα να ρυθμίζει αυτόματα την απόδοσή του.

Για τους δύο παραπάνω λόγους πρέπει να φροντίζουμε πάντα να μην καλύπτεται ο συγκεκριμένος θόλος στο ταμπλό του αυτοκινήτου μας -εφόσον υπάρχει βέβαια- και να τον διατηρούμε καθαρό από σκόνες και λοιπούς ρύπους που μπορεί να μπερδέψουν τους αισθητήρες που βρίσκονται από κάτω.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ