Τι είναι αυτές οι κυματοειδείς γραμμές στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου; - Όσα πρέπει να γνωρίζεις

γραμμές παρμπρίζ αυτοκινήτου

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν εντοπίσει κάποιες δυσδιάκριτες λεπτές γραμμές στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητά τους.

Όσο οδηγούμε σε καθημερινή βάση ένα αυτοκίνητο, τόσο αντλούμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες λειτουργίες του οχήματος που εξακολουθούμε να τις αγνοούμε, ακόμα και αν αυτές βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

Ίσως δεν υπάρχει πιο ενδεικτικό παράδειγμα από τις λεπτές κυματοειδείς κάθετες γραμμές μαύρου χρώματος στο μπροστινό παρμπρίζ κάποιων αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν κάνει πολλούς οδηγούς να αναρωτηθούν σχετικά με τη χρησιμότητά τους.

Οι εν λόγω, εικονιζόμενες, γραμμές αποτελούν τμήμα των θερμαινόμενων παρμπρίζ που επιτρέπουν το γρήγορο ξεθάμπωμα και απομάκρυνση του πάγου από το μπροστινό κρύσταλλο του αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θερμαινόμενο παρμπρίζ γραμμές ζικ ζακ

Οι κυματοειδείς αυτές γραμμούλες στην πραγματικότητα είναι πολύ λεπτά θερμαντικά καλώδια, επικαλυμμένα με οξείδιο αργύρου ή ψευδαργύρου, που ενσωματώνονται στο διαφανές πλαστικό στρώμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλλα γυαλιού του παρμπρίζ.

Δείτε ακόμη: Γιατί το παρμπρίζ του αυτοκινήτου έχει μαύρες κουκίδες;

Με το πάτημα ενός κουμπιού στο ταμπλό του αυτοκινήτου, η μπαταρία στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στα καλώδια, τα οποία στη συνέχεια λιώνουν το πάγο/χιόνι στο παρμπρίζ ή ξεθολώνουν το τζάμι προσφέροντας καλύτερη ορατότητα στον οδηγό.

θερμαινόμενο παρμπρίζ γραμμές ζικ ζακ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το θερμαινόμενο παρμπρίζ επιτρέπει στον οδηγό και να εξοικονομήσει χρήματα μιας και για το ξεθάμπωμα του παρμπρίζ δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου, το οποίο ως γνωστόν επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θερμαινόμενο παρμπρίζ αποτελεί μία λειτουργία η οποία δεν απαντάται σε όλα τα αυτοκίνητα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να μάθετε αν το όχημά σας επωφελείται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία είναι να προβείτε σε μια οπτική επιθεώρηση του παρμπρίζ για τον εντοπισμό των κυματοειδών γραμμών (σαν να κάνουν ζικ-ζακ), είτε να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας.

Εφόσον το αυτοκίνητό σας ενσωματώνει τη συγκεκριμένη λειτουργία, θα υπάρχει και το ανάλογο κουμπί (δείτε το στην παρακάτω φωτογραφία) στο ταμπλό του οχήματος.

θερμαινόμενο παρμπρίζ γραμμές ζικ ζακ

Σημειώνεται ότι θερμαινόμενο παρμπρίζ δεν πρέπει να συγχέεται με τη λειτουργία ξεθαμπώματος του μπροστινού και πίσω τζαμιού που επιτελεί το σύστημα κλιματισμού και ενεργοποιείται μέσω δύο παρόμοιων κουμπιών στο ταμπλό των αυτοκινήτων (δείτε την παρακάτω φωτογραφία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
θερμαινόμενο παρμπρίζ γραμμές ζικ ζακ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ