Τέλος το παραδοσιακό ραδιόφωνο από το αυτοκίνητο -Γιατί το εξαφανίζουν οι κατασκευαστές

car radio

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί AM φαίνεται ότι σιγά-σιγά αποτελούν παρελθόν από τα αυτοκίνητα, μη μπορώντας να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το αυτοκίνητο χωρίς το ραδιόφωνο θα ήταν σαν φαγητό δίχως αλάτι. Ειδικά για όσους δεν κατέχουν ένα αυτοκίνητο με σύστημα πολυμέσων, το ραδιόφωνο αποτελεί έναν επιστήθιο φίλο που τους συντροφεύει κατά τις καθημερινές μετακινήσεις τους, στα ταξίδια τους, στο ανυπόφορο μποτιλιάρισμα κ.ο.κ.

Οι περισσότεροι σταθμοί σήμερα εκπέμπουν σε FM (διαμόρφωση σήματος κατά συχνότητα), έχοντας παραγκωνίσει τα AM που κατά τα πρώτα περίπου 80 χρόνια του 20ου αιώνα ήταν ο κυρίαρχος τρόπος εκπομπής.

Παρά την ώθηση των ΑΜ στην αφάνεια, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να εκπέμπουν σε αυτά, αρνούμενοι να «πεθάνουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε προσπάθεια, ωστόσο, να κρατηθούν στη ζωή ενδέχεται να αποδειχθεί άκαρπη, μιας και το (οδυνηρό) μέλλον τους δείχνει να έχει προδιαγραφεί από τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στον αυτοκινητικό κόσμο.

car radio

Το τελευταίο διάστημα, στις ΗΠΑ, το διαφαινόμενο τέλος των ραδιοφωνικών σταθμών AM αποδίδεται από μία μεγάλη μερίδα λάτρεων της συνωμοσιολογίας στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, που έχει ως «όχημα» τον αυτοκινητικό κλάδο, να αποσιωπήσει πλήρως τις συντηρητικές φωνές που ακούγονται κυρίως μέσω σταθμών στα AM.

«Θεωρώ ότι οι πολίτες επιθυμούν περισσότερες και όχι λιγότερες επιλογές. Και αυτό (σ.σ. το τέλος των AM) μοιάζει ως ένα ευθύ πολιτικό χτύπημα στις συντηρητικές φωνές που ακούγονται κυρίως μέσω των AM», ανέφερε πρόσφατα ο παρουσιαστής του Fox News, Sean Hannity, και εκ των σημαντικότερων συμμάχων του Donald Trump. 

car radio
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τέλος, ωστόσο, των AM οφείλεται σε άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με καμιά προσπάθεια φίμωσης του συντηρητικού μπλοκ. Η κακή ποιότητα ήχου, ο μικρός αριθμός ακροατών, η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο DAB (Digital Audio Broadcasting) και τα συστήματα πολυμέσων (infotainments) που είναι συμβατά με smartphones είναι μόνο μερικούς από τους παράγοντες που ωθούν τα AM στην ανυπαρξία.

Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι πολλά από τα υφιστάμενα συστήματα κίνησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς) παράγουν ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο που επηρεάζει τα σήματα AM.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ