Στο δρόμο με ανασφάλιστο όχημα; Τα πρόστιμα και οι ποινικές κυρώσεις

elegxos troxaias

Όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δρόμο υποχρεούνται από το νόμο να είναι ασφαλισμένα. Ειδάλλως ο πέλεκυς πέφτει βαρύς σε οικονομικό και ποινικό επίπεδο.

Η κυκλοφορία σε δημόσιο δρόμο με ανασφάλιστο όχημα, εκτός από παράνομη, αποτελεί και ένα τεράστιο οικονομικό ρίσκο, τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του οχήματος όσο και για οποιονδήποτε άλλο χρήστη του δρόμου που μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα μαζί του. Η υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα οχήματα θεσπίστηκε με νόμο το 2014 και προβλέπει οικονομικά πρόστιμα και όχι μόνο σε όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου, κατά τους ελέγχους από την Τροχαία.

Η επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα ισχύει ακόμη και για τους κατόχους που έχουν επιλέξει να μην ανανεώσουν το ασφαλιστήριο τους και να μην κυκλοφορούν το όχημα τους, στην περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους. Πάμε να δούμε μαζί ποια είναι τα πρόστιμα αλλά και οι ποινικές κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι που κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα αλλά και οι οδηγοί τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση παραλαβής ειδοποιητηρίου, ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εντός 8 ημερών ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το ασφαλίσει και να πληρώσει παράλληλα παράβολο 250 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, στον κάτοχο επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος αλλά και των πινακίδων του.

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Τότε, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας φτάνει στα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που ο κάτοχος αμελήσει τα παραπάνω και κυκλοφορήσει ξανά, η χρονική διάρκεια αφαίρεσης των παραπάνω φτάνει στα τρία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων συνοδεύεται παράλληλα από χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Για τα ΙΧΕ το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για τα λεωφορείο και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης στα 1.000 ευρώ.

Ο οδηγός αντιμετωπίζει παράλληλα και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Είναι το όχημα μου ασφαλισμένο;
Κάθε πολίτης μπορεί να ελέγξει αν το όχημα του είναι ασφαλισμένο του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου. Στην εν λόγω πλατφόρμα, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός και το ΑΦΜ σας, ώστε να διαπιστώσετε αν το όχημα εμπεριέχεται στη λίστα των ασφαλισμένων οχημάτων.

Αν το όχημα δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ