Πρέπει να ανησυχώ εάν στάζει νερό η εξάτμισή μου;

Water from exhaust 1

Η εξάτμιση του αυτοκίνητου μας στάζει νερό αρκετές φορές, αλλά ορισμένες μπορεί να υποδηλώνει και κάποιο πρόβλημα.

Το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων διώχνει τα καυσαέρια του κινητήρα μας στην ατμόσφαιρα και συνήθως εκπέμπει άχρωμο καπνό. Ωστόσο, μερικές φορές εμφανίζεται και νερό, δημιουργώντας ερωτήματα ή και ανησυχία σε αρκετούς οδηγούς. Τελικά τι συμβαίνει και η εξάτμιση του αυτοκίνητου μας στάζει νερό;

Water from exhaust 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται όταν εκκινούμε έναν κρύο κινητήρα, κυρίως κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Το νερό που βγαίνει από την εξάτμιση είναι προϊόν της καύσης. Σε αυτό οφείλεται ο λευκός καπνός που βλέπουμε να βγαίνει από την εξάτμιση, ιδίως τις κρύες μέρες. Οι υδρατμοί συμπυκνώνονται (ψύχονται) κατά μήκος της εξάτμισης καθώς η θερμοκρασία των καυσαερίων μειώνεται και σχηματίζουν τα χαρακτηριστικά σταγονίδια νερού που βλέπουμε στις απολήξεις των εξατμίσεων. Μόλις το σύστημα εξαγωγής ξεσταθεί από τα καυσαέρια, το φαινόμενο αυτό παύει να υφίσταται.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις που δεν σταματάει να στάζει νερό η εξάτμιση του αυτοκίνητου μας, θα πρέπει να ανοίξουμε την τάπα συμπλήρωσης του λαδιού στο καπάκι του κινητήρα και να δούμε εάν όλα είναι καθαρά και το λιπαντικό διαυγές. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε μια λευκή κρέμα στην τάπα και στα εσωτερικά τοιχώματα, να ξέρετε ότι η φλάντζα έχει παραδώσει πνεύμα και εισέρχεται ψυκτικό υγρό στον θάλαμο καύσης. Παράλληλα θα δείτε ότι μαζί με τις μικρές ποσότητες νερού, βγαίνει και πυκνός λευκός καπνός από την εξάτμιση. Μην αμελήσετε την βλάβη και επισκεφθείτε γρήγορα τον μηχανικό σας.

Water from exhaust 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ