Πώς μπορώ να μάθω πού κατασκευάστηκε το αυτοκίνητό μου;

Volvo εργοστάσιο

Η καταγωγή ενός οχήματος έχει τη δική της σημασία και ο τρόπος για να μάθεις από που… κρατάει η σκούφια του πολύτιμου αυτοκινήτου σου είναι πιο εύκολος απ’ όσο θα μπορούσες να φανταστείς.

Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης έχει χτυπήσει προ πολλού τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, μοιράζοντας τις γραμμές παραγωγής στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Πολλές φορές, λοιπόν, η πραγματική καταγωγή ενός αυτοκινήτου δεν συμβαδίζει με εκείνη του κατασκευαστή, ο οποίος για πολλούς και διάφορους λόγους έχει αποφασίσει να μεταφέρει τη γραμμή παραγωγής εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική του έδρα.

Ένα ιαπωνικό αυτοκίνητο μπορεί να κατασκευάζεται στην Ευρώπη ή σε κάποια άλλη χώρα της Ασίας και ένα ευρωπαϊκό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αριθμός πλαισίου

Κάπως έτσι προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τη χώρα παραγωγής ενός μοντέλου, το οποίο δεν έχει πάντα εύκολη απάντηση. Ή μπορεί και να έχει αρκεί να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στον αριθμό πλαισίου και γνωρίζει πως να αποκωδικοποιήσει τα γράμματα και τους αριθμούς που περιλαμβάνει.

Η ταυτότητα του αυτοκινήτου

Ως γνωστόν, ο αριθμός πλαισίου ενός αυτοκινήτου αποτελεί και τη μοναδική σε αυτόν τον πλανήτη ταυτότητά του, μέσα από την οποία μπορεί κανείς να μάθει και την καταγωγή του.

Η χώρα στην οποία παράχθηκε ένα όχημα αντιστοιχεί στο πρώτο ψηφίο ή γράμμα του αριθμού πλαισίου. Αν ο αριθμός πλαισίου ξεκινά με τους αριθμούς 1, 4 και 5 τότε το αυτοκίνητό σας έχει κατασκευαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ στην περίπτωση που το πρώτο ψηφίο είναι το 2, τότε η χώρα καταγωγής του είναι ο Καναδάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αριθμός πλαισίου

Τα γράμμα ΝL έως ΝR στον αριθμό του πλαισίου φέρουν τα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία, τα KL έως ΚΡ αντιστοιχεί στη Νότια Κορέα, τα SA έως SM στη Μεγάλη Βρετανία, το W καθώς και τα SN έως ST στη Γερμανία ενώ τα ZΑ έως ΖR στην Ιταλία.

Τα οχήματα τα οποία φέρουν τα γράμματα XF έως ΧΚ έχουν προέλευση την Ελλάδα, τα γαλλικής καταγωγής διακρίνονται με τα VF έως VR και τα ισπανικής με VS έως VW.

Αριθμός πλαισίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πότε κατασκευάστηκε;

Εξίσου χρήσιμο για τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου είναι η γνώση της ημερομηνίας κατασκευής, η οποία αποκαλύπτεται από το δέκατο ψηφίο του αριθμού πλαισίου, ενώ το ενδέκατο αντιστοιχεί στη μονάδα παραγωγής στην οποία έχει κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο.

Στα έξι τελευταία ψηφία αναγράφεται ο αριθμός παραγωγής του αυτοκινήτου. Αν για παράδειγμα ο αριθμός πλαισίου του αυτοκινήτου σας τελειώνει σε 000001 τότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποτελεί το πρώτο αντίτυπο του μοντέλου που πέρασε στη γραμμή παραγωγής.

Αριθμός πλαισίου

Πού θα βρω τον αριθμό πλαισίου;

Οι κατασκευαστές τοποθετούν συνήθως τον αριθμό πλαισίου σε σημεία του αμαξώματος που είναι αρκετά δύσκολο να υποστούν ζημιές και να αντικατασταθούν. Ένα από αυτά είναι το διαμέρισμα του κινητήρα και ειδικότερα στο σημείο που εδράζεται η ανάρτηση, ενώ συχνά ο αριθμός πλαισίου, γνωστός και ως VIN τοποθετείται στο κατώτερο τμήμα του πλαισίου του μπροστινού παρμπρίζ. Ένα ακόμα σύνηθες και εύκολα προσβάσιμο σημείο ύπαρξης του αριθμού πλαισίου είναι και η μεσαία κολόνα του οχήματος, στην πλευρά του οδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ