Πού και πότε δεν ισχύει το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης -Τι πρέπει να προσέξεις

palio diploma odigisis prostimo

Με τις καλοκαιρινές διακοπές να έχουν ήδη ξεκινήσει δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το αυτοκίνητο για να ταξιδέψουν εντός και εκτός Ελλάδας, αγνοώντας περιορισμούς που ισχύουν ακόμα και σε σχέση με το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης.

Ένα ταξίδι σε μια χώρα του εξωτερικού, ένα roadtrip εκτός ελληνικών συνόρων αποτελεί για κάποιους όνειρο ζωής. Ένα όνειρο το οποίο για να πραγματοποιηθεί απαιτεί μια στοιχειώδη οργάνωση και γνώσεις σχετικά με τους περιορισμούς που ενδεχομένως ισχύουν σε τρίτες χώρες.

Το πρώτο και σημαντικότερο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν η άδεια οδήγησης, η οποία έχει εκδοθεί από την ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να ισχύει όταν περάσουμε τα σύνορα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως γνωστόν, η άδεια οδήγησης η οποία εκδίδεται από τις ελληνικές αρχές ακολουθεί τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τη χρήση της στα κράτη-μέλη της.

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος μετεγκατασταθεί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διατηρήσει το δίπλωμα οδήγησης το οποίο έχει εκδώσει στη χώρα καταγωγής του.

Στην περίπτωση που ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς είναι πολύ πιθανόν το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης να μην γίνει αποδεκτό είτε από τις τοπικές αρχές είτε ακόμα και από γραφεία ενοικιάσεων οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σχεδόν, βέβαιο, ότι αν διαθέτετε το νέο τύπο του διπλώματος οδηγήσης, με τη μορφή της πιστωτικής κάρτας, οι λατινικοί χαρακτήρες θα βοηθήσουν ώστε η ελληνική άδεια οδήγησης να γίνει αποδεκτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτομάτως αίρεται και η υποχρέωση έκδοσης Διεθνούς Διπλώματος (International Drivers Permit - IDP).

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης αποτελεί συμπληρωματικό/συνοδευτικό έγγραφο του ισχύοντος διπλώματος οδήγησης που έχει εκδοθεί από τις Ελληνικές Αρχές και σε καμία περίπτωση δεν το υποκαθιστά.

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση του διεθνούς διπλώματος οδήγησης είναι η ΕΛΠΑ απο τα κατά τόπους γραφεία της και οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Ο ενδιαφερόμενος να κατέχει ισχύουσα άδεια οδήγησης (Ελληνική / Ευρωπαϊκή)

Πρωτότυπη και ισχύουσα Ελληνική / Ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης

Διαβατήριο ή νέου τύπου Αστυνομική ταυτότητα

Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία

Το διεθνές δίπλωμα οδήγησης μπορεί να έχει μονοετή ή τριετή ισχύ, ανάλογα με τον τόπο προορισμού του ενδιαφερομένου, με το μονοετές να κοστίζει 60 ευρώ και το τριετές 110 ευρώ. Η ΕΛΠΑ εκδίδει αυθημερόν το διεθνές δίπλωμα οδήγησης με την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος έχει συγκεντρώσει και προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν λοιπόν ταξιδέψει κανείς σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να επικοινωνήσει με τις πρεσβευτικές-προξενικές αρχές των κρατών αυτών ώστε να επιβεβαιώσει την ισχύ του ελληνικού-ευρωπαϊκού διπλώματος οδήγησης ή την αναγκαιότητα έκδοσης του Διεθνούς Διπλώματος Οδήγησης.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ