Που χρησιμεύουν οι μαύρες τελείες στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου;

Windshield dots

Τελικά οι μαύρες τελείες στο παρμπρίζ είναι κάποια σχεδιαστική τάση ή “κρύβεται” κάποιος σημαντικός σκοπός πίσω από την ύπαρξή τους;

Τα παρμπρίζ των σύγχρονων αυτοκινήτων διαθέτουν περιμετρικά μια μαύρη λωρίδα με τελείες που ονομάζεται φριτ και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ασφάλειας. Το φριτ είναι μία κεραμική βαφή ψημένη πάνω στο γυαλί και τοποθετείται στα άκρα για να προστατεύσει την κόλλα που υπάρχει στα σημεία επαφής με το αμάξωμα και να ενισχύσει το σημείο, “μετατρέποντας” το παρμπρίζ σε δομικό στοιχείο του αυτοκινήτου.

Windshield dots 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μαύρες τελείες χρησιμεύουν επίσης και για αισθητικούς λόγους, κρύβοντας την κόλλα που υπάρχει από κάτω τους. Ακόμα, προστατεύουν την τελευταία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, με σκοπό να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της.

Τέλος, ορισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν μεγαλύτερο πάχος λωρίδας από τελείες φριτ πίσω ακριβώς από τον καθρέφτη, για να μειώσουν την ένταση της ακτινοβολίας στην περιοχή του παρμπρίζ που αφήνουν ακάλυπτα τα σκιάδια του οδηγού και του συνοδηγού.

Windshield dots 3

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ