Πότε να αλλάξω τα λάδια στο αυτοκίνητό μου -Τα «σημάδια» που πρέπει να προσέχω

Πότε πρέπει να αλλάζω λάδια στον κινητήρα; τα «σημάδια» που πρέπει να προσέχεις

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου ορίζουν συγκεκριμένα το πότε πρέπει να αντικαθιστούμε το λιπαντικό του κινητήρα, ωστόσο και εμείς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αν χρειαστεί να γίνει αυτό νωρίτερα.

Η σημασία του λιπαντικού για την υγεία του θερμικού κινητήρα ενός αυτοκινήτου δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό και είναι γνωστή από τη συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών της ελληνικής επικράτειας.

Αυτό που μπορεί να μην είναι γνωστό είναι ότι οι ιδιότητες ενός λιπαντικού αυτοκινήτου δεν παραμένουν σταθερές και υποβαθμίζονται με το πέρασμα του χρόνου, περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα με τον τύπο του λιπαντικού που χρησιμοποιείται (συμβατικό ορυκτό, ημι-συνθετικό ή συνθετικό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι με την πάροδο του χρόνου και με το κοντέρ του αυτοκινήτου να «μαζεύει» χιλιόμετρα το λιπαντικό καθίσταται όλο και λιγότερο ικανό να προστατεύει από φθορές τα κινούμενα μηχανικά μέρη ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για τον παραπάνω λόγο οι κατασκευαστές συνιστούν να πραγματοποιούνται αλλαγές λαδιών με βάση την χιλιομετρική κάλυψη αλλά και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος -συνήθως εντός δύο ετών-, εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί τα προβλεπόμενα χιλιόμετρα.

Ακόμη δηλαδή και αν έχετε κινήσει σχετικά λίγο το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, το λιπαντικό του κινητήρα πρέπει να αντικατασταθεί ούτως ή άλλως σύμφωνα και με τις συστάσεις του κατασκευαστή.

Η αντικατάσταση των λαδιών του κινητήρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει ο κατασκευαστής, σε καμία περίπτωση δεν κάνει κακό στο μοτέρ. Ωστόσο τις περισσότερες φορές και ειδικά στα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα της τελευταίας δεκαετίας είναι αχρείαστη και η μόνη «βλάβη» που προκαλείται είναι στο πορτοφόλι μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός τη χρονική διάρκεια και τα χιλιόμετρα που «γράφει» ένας κινητήρας η μακροζωία του λιπαντικού εξαρτάται επίσης από το «περιβάλλον» στο οποίο λειτουργεί ένα αυτοκίνητο αλλά και από το οδηγικό στιλ εκείνου που κάθεται στη θέση του οδηγού, με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στη διάρκεια ζωής του.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε κάποια «σημάδια» που μας δείχνουν ότι η ώρα για την αλλαγή του λιπαντικού έχει έρθει, ακόμη και αν αυτή η ώρα είναι νωρίτερα από τις συστάσεις του κατασκευαστή.

«SOS» η ποσότητα του λιπαντικού

Όλα τα αυτοκίνητα φέρουν τον λεγόμενο δείκτη στάθμης λιπαντικού, ο οποίος έχει συνήθως τη μορφή μακριάς λεπτής μεταλλικής βέργας που φέρει ενσωματωμένο ένα κίτρινο καπάκι. Το πού βρίσκεται ο δείκτης στάθμης λαδιού στο μηχανοστάσιο του δικού σας αυτοκινήτου είναι κάτι που μπορείτε να ανακαλύψετε εύκολα και γρήγορα από το εγχειρίδιο του έχει δημιουργήσει ο κατασκευαστής για το μοντέλο που έχετε στην κατοχή σας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δείκτης βρίσκεται εκεί για να σας ενημερώνει για την ποσότητα του λιπαντικού που υπάρχει μέσα στον κινητήρα φέροντας ενδείξεις για την ελάχιστη και τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα.

Συμβουλευόμαστε λοιπόν κατά καιρούς τον δείκτη του κινητήρα μας ώστε να μην τον αφήσουμε χωρίς την απαραίτητη ποσότητα λαδιού για την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ το μοτέρ δεν θα πρέπει να λειτουργεί ούτε με περισσότερη από την ιδανική ποσότητα λαδιού καθώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος βλάβης.

Για να μετρήσουμε σωστά την ποσότητα του λαδιού που υπάρχει στο μοτέρ σταθμεύουμε το αυτοκίνητο σε επίπεδο, χωρίς κλίση σημείο και εφόσον ο κινητήρας βρίσκεται σε θερμοκρασία λειτουργίας, τον απενεργοποιούμε και περιμένουμε 5-6 λεπτά να επιστρέψει η μεγαλύτερη ποσότητα του λαδιού στο κάρτερ.

Έχουμε επίσης μαζί μας ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας που το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τη βέργα του δείκτη πριν την χρησιμοποιήσουμε ξανά για να μετρήσουμε.

Επιπλέον «σημάδια» για την υγεία του λιπαντικού

Από αυτή την πολύ βασική και σημαντική μέτρηση μπορούμε να βγάλουμε και άλλα συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το λιπαντικό του κινητήρα μας ώστε να αποφασίσουμε αν χρειάζεται αλλαγή ή έστω αν πρέπει να επισκεφτούμε ένα συνεργείο για να γίνει έλεγχος και από μηχανικό.

Λάδι αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η ρευστότητα του λιπαντικού είναι παρόμοια με εκείνη του ελαιόλαδου. Οπότε αν το λιπαντικό ρέει ταχύτερα από αυτό -σαν νερό για παράδειγμα- τότε αυτό δεν είναι καθόλου καλό σημάδι για την υγεία του, όπως και το να το βλέπουμε να κολλά πάνω στη βέργα του δείκτη, σχεδόν σαν... μαρμελάδα.

Από το παραπάνω προκύπτει ότι και το χρώμα του λιπαντικού μας δείχνει την κατάσταση την οποία βρίσκεται. Το χρώμα που έχει το κεχριμπάρι είναι και εκείνο που έχει συνήθως το «φρέσκο» λιπαντικό που μπαίνει για πρώτα στον κινητήρα. Το χρώμα σκουραίνει με τη χρήση και την πάροδο του χρόνου, με το λιπαντικό να χάνει επίσης την καθαρότητα του καθώς συγκεντρώνει ρύπους.

Αν το λάδι είναι πολύ σκούρο και σχεδόν αδιαφανές και η επόμενη αλλαγή, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, απέχει ακόμη πολύ σε χρόνο ή χιλιόμετρα, καλό είναι να επισκεφτείτε το συνεργείο της επιλογής σας.

Τέλος και εφόσον γνωρίζουμε ότι ο κινητήρας μας δεν καίει λάδια υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο έλεγχος της ποσότητας του λιπαντικού που βρίσκεται στον κινητήρα μας καλό είναι να γίνεται κάθε 1.200-1.500 χλμ. και πάντα πριν από ένα μεγάλο ταξίδι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ