Πότε πρέπει να αλλάξω ελαστικά;

Ελαστικά αυτοκινήτου

Τα ασφαλή οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκίνητου και η ακεραιότητα των επιβατών εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση των ελαστικών του οχήματός μας.

Πολλές φορές διαφεύγει από το μυαλό των οδηγών ότι τα ελαστικά είναι το μόνο στοιχείο που φέρνει σε άμεση επαφή το αυτοκίνητο με το οδόστρωμα. Εκτός όμως από την ασφάλεια που προσδίδουν, η καλή κατάσταση των ελαστικών επηρεάζει πολλούς σημαντικούς τομείς του αυτοκίνητου, όπως για παράδειγμα την οικονομία καυσίμου και την ποιότητα κύλισης.

When to replace tyres 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να είστε όμως σίγουροι για την καλή κατάσταση των ελαστικών σας, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιείτε ορισμένους ελέγχους. Οι έλεγχοι αυτοί θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε πότε χρειάζονται αντικατάσταση, ενώ θα σας δώσουν και το οδηγικό στίγμα που πρέπει να ακολουθήσετε σε μια διαδρομή ανάλογα με την κατάστασή τους. Για αυτό πρέπει μια φορά τον μήνα τουλάχιστον, μαζί με τον έλεγχο της πίεσης, να κάνετε και έναν οπτικό έλεγχο.

Τα “σημάδια” που θα πρέπει να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Εάν παρατηρήσετε ένα κόψιμο ή εξόγκωμα(βυζί) στο πλαϊνό του ελαστικού να ξέρετε ότι αλλοιώνει τον σκελετό του και κατά συνέπεια την σωστή απόδοσή του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε αντικατάστασή του.
  • Το ελάχιστο νόμιμο βάθος είναι 1,6 χλστ.. Παρόλα αυτά, οι ουσιαστικές ιδιότητες για την ασφάλεια σας απουσιάζουν ήδη πριν από αυτό το όριο. Γι’ αυτό ένα καλοκαιρινό λάστιχο χρειάζεται αντικατάσταση μόλις το βάθος του πέλματος -και όχι ο ώμος του ελαστικού- φτάσει στα 3 χλστ. (καινούριο έχει βάθος 8 έως 9 χλστ.).
When to replace tyres 5
  • Εάν πέσετε σε μια μεγάλη λακκούβα ή “κοντράρετε” έντονα ένα πεζοδρόμιο, υπάρχει ενδεχόμενο το ελαστικό να έχει υποστεί εσωτερική ζημιά. Σε κάθε περίπτωση δεν αμελείτε το συμβάν και επισκέπεστε ένα βουλκανιζατέρ για να πάρετε την γνώμη ειδικού.
  • Κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχετε τις πιέσεις για λόγους ασφάλειας, άνεσης και οικονομίας καυσίμου. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ελαστικά δεν λειτουργούν σωστά, καταπονούνται και στο τέλος παραδίδουν πνεύμα αρκετά πριν την ώρα τους λόγω ανομοιόμορφης φθοράς.
  • Εάν έχετε πραγματοποιήσει περισσότερα από 50.000 χλμ. με τα συγκεκριμένα ελαστικά ή τα έχετε τοποθετήσει πριν μία τετραετία και βάλε, τότε σίγουρα χρειάζονται αντικατάσταση.

Τέλος, καλό είναι να αντικαθιστούμε και τα τέσσερα ελαστικά με καινούρια που πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και ταιριάζουν στον χαρακτήρα του αυτοκίνητου μας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ