Πόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο το αυτοκίνητό μου -Αναλυτικός οδηγός για κάθε ιδιοκτήτη

Πόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο το αυτοκίνητό μου

Το κόστος που καταβάλλει ένας ιδιοκτήτης για το αυτοκίνητό του κάθε χρόνο δεν είναι αμελητέο και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού.

Η αγορά ενός αυτοκινήτου, καινούργιου ή μεταχειρισμένου, δεν είναι το τέλος των εξόδων για τον ιδιοκτήτη ή χρήστη του οχήματος αλλά η αρχή αφού η χρήση του συνεπάγεται και ένα δεδομένο κόστος.

Καλό είναι λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας και το ποσό που χρειάζεται να δαπανήσουμε περίπου σε ετήσια βάση, για να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας, ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων αναφορικά με το γενικό μας μπάτζετ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου εκτός του ότι είναι υποχρεωτική από το νόμο, ώστε να κυκλοφορούμε νόμιμα στο δρόμο, είναι και ένα πάγιο έξοδο το οποίο πρέπει να καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ενός οχήματος κάθε χρόνο ή έστω το χρονικό διάστημα που επιθυμεί αυτός να θέτει το όχημά του σε κυκλοφορία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος ασφάλισης ενός αυτοκινήτου ξεκινά από τα 50-60 ευρώ το εξάμηνο (100-120 ευρώ τον χρόνο) για βασική κάλυψη (αστική ευθύνη έναντι τρίτων) και από τα 80-90 ευρώ (160-180 ευρώ) για μικτή ασφάλιση.

Τέλη κυκλοφορίας

Το τέλος κυκλοφορίας είναι επίσης ένα πάγιο έξοδο που καταβάλλεται κάθε χρόνο από τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου. Ο ιδιοκτήτης μπορεί επίσης να επιλέξει να καταβάλλει το τέλος αναλογικά με το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο με ελάχιστο ποσό εκείνο που αντιστοιχεί σε έναν μήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί έως και 31 Οκτωβρίου 2010 το ετήσιο κόστος για το τέλος κυκλοφορίας υπολογίζεται βάσει κυβισμού. Το κόστος ξεκινά από τα 120 ευρώ (786-1.071 κ.εκ.) και φτάνει έως και τα 1.230-1.380 ευρώ (ανάλογα με το έτος ταξινόμησης) για αυτοκίνητα που φέρουν μοτέρ 4.001 κ.εκ. και άνω.

Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από 1η Νοεμβρίου 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, το κόστος εκτιμάται σύμφωνα με την αναγραφόμενη εκπομπή CO2 της άδειας κυκλοφορίας (γραμμάριο/χιλιόμετρο) . Το κόστος ξεκινά από τα 0,90 ευρώ/γραμμάριο (για εκπομπή 91-100 γρ./χλμ) και φτάνει έως και τα 3,72 ευρώ για τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν περισσότερα από 251 γραμμάρια CO2 το χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως και 90 γρ./χλμ. ο ιδιοκτήτης δεν καταβάλλει τέλος κυκλοφορίας.

Για τα καινούργια αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί από 1η Ιανουαρίου 2021 και έπειτα, τέλη κυκλοφορίας δεν καταβάλλουν τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν από μηδέν (0) έως και 122 γρ./χλμ. Από εκεί και πάνω το κόστος ξεκινά από το 0,64 ευρώ ανά γραμμάριο εκπομπών CO2 και φτάνει έως και τα 2,82 ευρώ ανά γραμμάριο για τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν από 281 γρ./χλμ. και πάνω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συντήρηση αυτοκινήτου

Η περιοδική συντήρηση ενός αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένη τόσο για την υγεία των μηχανικών και μη μερών του όσο και για την ασφάλεια εκείνων που το χρησιμοποιούν αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του δρόμου.

Πόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο το αυτοκίνητό μου

Το μέσο κόστος για το «μικρό» service του αυτοκινήτου, το οποίο περιλαμβάνει έλεγχο, αλλαγή λαδιών, αλλαγή φίλτρου λαδιού και φίλτρου αέρα υπολογίζεται περίπου στα 70 ευρώ και αυτό είναι περίπου το ποσό που πρέπει να καταβάλλεται κάθε χρόνο δεδομένου ότι κατά μέσο όρο ένα αυτοκίνητο κάνει 15.000 χιλιόμετρα το χρόνο.

ΚΤΕΟ

Η επίσκεψη σε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) είναι κάτι που θα απασχολήσει τους ιδιοκτήτες των καινούργιων αυτοκινήτων μετά το τέταρτο έτος κυκλοφορίας. Μετά το 4ο έτος τα ΙΧΕ αυτοκίνητα πρέπει να επισκέπτονται το KTEO, για τη σχετική βεβαίωση καλής λειτουργίας, κάθε δύο χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο το αυτοκίνητό μου

Το μέσο κόστος για τον τεχνικό έλεγχο φτάνει στα 50 ευρώ που σημαίνει ότι σε ετήσια βάσει πρέπει να υπολογίζουμε επιπλέον 25 ευρώ για το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου μας.

Κόστος Χρήσης

Σίγουρα το κόστος που ξεχωρίζει και αναλογικά είναι και το μεγαλύτερο από εκείνα που καταβάλλει ο χρήστης σε ένα έτος είναι το πόσο που καταβάλλει για τα καύσιμα του αυτοκινήτου του. Ενδεικτικά, με δεδομένο ότι ο μέσος οδηγός στην Ελλάδα καλύπτει κατά μέσο όρο 15.000 χλμ. το χρόνο, το κόστος για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης και κατανάλωση στα 7,5/100 χλμ. ανέρχεται στα 2.230 ευρώ. Το ποσό υπολογίστηκε με μέση τιμή βενζίνης από τις αρχές του έτους έως και τις αρχές Οκτωβρίου στο 1,985 ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχα για κινητήρα diesel με μέση κατανάλωση στα 6,5 λίτρα ανά 100 χλμ., το ετήσιο κόστος για τον χρήστη στα 15.000 χλμ. φτάνει στα 1.677 ευρώ -μέση τιμή πετρελαίου κίνησης 1,72 ευρώ/λίτρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΠόσο μου κοστίζει κάθε χρόνο το αυτοκίνητό μου

Στο παραπάνω κόστος χρήστης θα πρέπει να προστεθεί και η αντικατάσταση των ελαστικών. Με δεδομένο ότι ένα αυτοκίνητο αλλάζει ελαστικά κάθε τέσσερα χρόνια, το κόστος αντικατάστασής τους είναι καλό να κατανέμεται σε κάθε έτος και αυτό προσθέτει στον προϋπολογισμό περίπου 100 ευρώ το χρόνο.

Με εξαίρεση το κόστος της καταβολής των τελών κυκλοφορίας ενός αυτοκινήτου, από τα παραπάνω προκύπτει ότι το μέσο κόστος που καλείται να πληρώσει κάποιος από τη χρήση του αυτοκινήτου του φτάνει περίπου στο ποσό των 2.500 ευρώ για αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης και στα 1.950 ευρώ για αυτοκίνητο με κινητήρα diesel.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ