Πόσο λάδι πρέπει να καίει το αυτοκίνητο μου -Πότε πρέπει να ανησυχήσω

Changing oil 1

Η κατανάλωση λιπαντικού από τον κινητήρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αρκεί βέβαια να μην ξεπερνά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Το λιπαντικό του κινητήρα αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο, καθώς χωρίς αυτό ο κινητήρας δεν θα άντεχε από τις τριβές των μεταλλικών μερών και τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να καταστρεφόταν σε μερικά λεπτά.

Changing oil 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κινητήρες των αυτοκινήτων απαιτούν διαφορετική ποσότητα λιπαντικού που καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά τους. Η αυξημένη κατανάλωση λαδιού μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στον κινητήρα, επομένως οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς επηρεάζει την κατανάλωσή του, και φυσικά ποια ποσότητα θεωρείται φυσιολογική.

Η κατανάλωση λαδιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από τον τύπο του κινητήρα. Ο κανόνας αναφέρει ότι ένας ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας επιβατικού αυτοκινήτου καταναλώνει από 5 έως 25 ml για κάθε 100 λίτρα καυσίμου. Οι μεγαλύτεροι κινητήρες, V6 και V8 αρχιτεκτονικής, απαιτούν περισσότερο λιπαντικό και κατά συνέπεια καταναλώνουν από 30 έως 40 ml. Ένας νέος κινητήρας καταναλώνει λιγότερο λάδι, ενώ ένας παλιός κινητήρας καταναλώνει περισσότερο λιπαντικό που μπορεί να φτάσει τα 100 ml. ανά 100 χλμ.

Changing oil 3

Ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας δεν απαιτεί περισσότερα από 80 ml. ανά 100 λίτρα ή ανά 1.000 χλμ.. Ωστόσο, η κατανάλωση λαδιού μεγαλώνει με την αύξηση του φορτίου στον κινητήρα. Αναφορικά, οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες έχουν αυξημένη κατανάλωση σε σύγκριση με του ατμοσφαιρικούς κινητήρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, ένας πετρελαιοκινητήρας καταναλώνει μεταξύ 30 και 50 ml ανά 100 λίτρα λιπαντικού. Ωστόσο, εάν η κατανάλωση φτάσει τα 200 ml, το αυτοκίνητο θα πρέπει να επισκεφθεί ένα επίσημο συνεργείο και να συνδεθεί με διαγνωστικό μηχάνημα.

Changing oil 4

Η κατανάλωση λαδιού επηρεάζεται επίσης από αρκετούς ακόμη παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατάσταση του κινητήρα, οι συνθήκες λειτουργίας και χρήσης, και η ποιότητα λαδιού. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγετε τα οικονομικής επιλογής λιπαντικά, μιας και χάνουν τις ιδιότητές τους πιο γρήγορα. Ακόμα, η ισχύς του αυτοκινήτου επηρεάζει την κατανάλωση λαδιού και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο περισσότερο λάδι καταναλώνει.

Η κατανάλωση λιπαντικού εξαρτάται επίσης από την ποσότητα που έχει τοποθετηθεί στον κινητήρα. Εάν έχει μπει μεγαλύτερη ποσότητα από την προβλεπόμενη, είναι δεδομένο ότι θα καταναλωθεί. Ακόμα η κατανάλωση λιπαντικού δεν εξαρτάται από τη διανυθείσα απόσταση, αλλά έχει σημασία αν το αυτοκίνητο οδηγείται σε αστικές ή περιαστικές συνθήκες. Στην πρώτη περίπτωση, η ακινητοποίηση στα φανάρια φθείρει τα μηχανικά μέρη και κατά συνέπεια επηρεάζει την κατανάλωση λαδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Changing oil 5

Μία ακόμα περίπτωση που αφορά την αυξημένη κατανάλωση λιπαντικού είναι ο λανθασμένος τύπος του για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Για αυτό είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό λιπαντικό που προτείνει ο κατασκευαστής.

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, η κατανάλωση λαδιού είναι περίπου το 0,1% έως 0,3% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου. Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός πρέπει να ελέγχει περιοδικά τη στάθμη λαδιού και εάν δει αυξημένη κατανάλωση θα πρέπει αρχικά να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποια διαρροή.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ