Πόση βενζίνη καις όταν ανάβεις το air condition στο αυτοκίνητο -Τι πρέπει να κάνεις για να το αποφύγεις

Air condition

Η χρήση του συστήματος κλιματισμού στο αυτοκίνητο γίνεται πλέον σχεδόν όλη τη χρονιά, όμως κοστίζει σε κατανάλωση καυσίμου.

Το σύστημα κλιματισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του βασικού εξοπλισμού όλων των αυτοκινήτων εδώ και δύο δεκαετίες και τα πλεονεκτήματα από την χρήση του είναι σε όλους μας γνωστά.

Με την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας στην καμπίνα κατά την διάρκεια όλου του χρόνου, το σύστημα κλιματισμού συμβάλει με την άνεση που προσφέρει και στη οδική ασφάλεια.

Air condition
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ενεργοποίηση του συστήματος κλιματισμού, ο συμπιεστής ενεργοποιείται-εμπλέκεται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του κινητήρα μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να φτάνει σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το 10%.

Βέβαια, σε αυτή την αύξηση παίζουν σημαντικό ρόλο οι κυκλοφοριακές συνθήκες, η εξωτερική θερμοκρασία ακόμα και το μέγεθος της καμπίνας των επιβατών, οι οποίοι είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού και ως εκ τούτου να αυξήσουν την ενέργεια που πρόκειται να αντλήσει από τον κινητήρα που καταναλώνει εκείνη την ώρα περισσότερο καύσιμο.

Air condition

Η διαφορά στην κατανάλωση με την χρήση του συστήματος κλιματισμού του αυτοκινήτου μπορεί να μην μας φαίνεται αρχικά μεγάλη, αλλά αθροιστικά και με την πάροδο του χρόνου αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα και κατά συνέπεια μεγαλύτερο κόστος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε με σύνεση το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου μας, με επιλεγμένη μία ήπια θερμοκρασία ή μόνο όταν το χρειαζόμαστε για μερικά λεπτά (ξεθάμπωμα παρμπρίζ).

Πώς να αποφύγω τη χρήση του κλιματισμού;

Τους χειμερινούς μήνες η χρήση του κλιματισμού μπορεί να περιοριστεί ή να αποφευχθεί, απενεργοποιώντας το air condition και αξιοποιώντας τη θερμική ενέργεια που αποβάλλει ο κινητήρας μέσω του συστήματος της θέρμανσης-καλοριφέρ.

Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζουμε την επιβάρυνση που δέχεται ο κινητήρας, καθώς το καλοριφέρ ενός αυτοκινήτου δεν καταναλώνει παρά μόνο ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια και δεν συνδέεται με φυσικό τρόπο με το μοτέρ του αυτοκινήτου.

Air condition

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η χρήση του κλιματισμού και ειδικότερα του air condition μπορεί να γίνει αποδοτικότερη, χρησιμοποιώντας την ανακύκλωση αέρα και επιλέγοντας θερμοκρασίες οι οποίες δεν θα είναι ακραία χαμηλές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε τη λειτουργία του συμπιεστή και τον χρόνο εμπλοκής του στον κινητήρα, μειώνοντας σημαντικά το κόστους που προκύπτει από τη χρήση του air condition.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ