Πώς να καθαρίσω το αυτοκίνητό μου με φυσικά και οικολογικά υλικά

Katharismos autokinitou

Η χρήση φυσικών και οικολογικών υλικών για τον καθαρισμό του αυτοκινήτου απαλλάσσει ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον από περιττές και χωρίς αμφιβολία βλαβερές ουσίες.

Ως γνωστόν η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, κάτι που δεν ισχύει μόνο για τους χώρους στους οποίους ζούμε ή εργαζόμαστε, αλλά και για εκείνους στους οποίους θέλοντας ή μη «ξοδεύουμε» αρκετές ώρες από την καθημερινότητά μας.

Πέρα, λοιπόν, από μια… ευπρεπή εικόνα, κρατώντας καθαρό το αυτοκίνητό μας φροντίζουμε και για την υγεία μας, καθώς περιορίζουμε την έκθεσή μας σε βλαβερές ουσίες, οι οποίες με τον καιρό συγκεντρώνονται στον θάλαμο επιβατών.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που επιλέξουμε τη χρήση φυσικών υλικών και όχι χημικών για τον καθαρισμό του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αποφεύγουμε την επιβάρυνση ενός κλειστού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τις επιφάνειες του θαλάμου επιβατών και όχι μόνον αξιοποιώντας φυσικά και ως εκ τούτου οικολογικά υλικά που οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουν στο σπίτι μας.

Καθαρισμός υφασμάτινων επενδύσεων

Δίχως αμφιβολία οι υφασμάτινες επενδύσεις των καθισμάτων είναι οι πλέον ευάλωτες στη ρύπανση, καθώς έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα υγρά -κατά κύριο λόγο- υλικά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή.

Η χρήση προστατευτικών καλυμμάτων αποτελεί μια αξιόπιστη λύση καθώς περιορίζουν την έκθεση των επενδύσεων στους ρύπους, ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με επίμονους λεκέδες και στίγματα.

Στην ύστατη μάχη απέναντι σε έναν λεκέ μπορείτε να επιστρατεύσετε το λευκό ξύδι και τη σόδα, αφού πρώτα τα διαλύσετε σε ζεστό νερό. Ψεκάζοντας το διάλυμα πάνω στον λεκέ και τρίβοντας με ένα μαλακό πανί, οι πιθανότητες να απαλλαγείτε από τον λεκέ είναι σημαντικές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθαρισμός δερμάτινων επενδύσεων

Το λευκό ξύδι μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό απορρυπαντικό και για τις δερμάτινες επενδύσεις ενός αυτοκινήτου. Σε αυτήν την περίπτωση, βέβαια, θα πρέπει το διάλυμα να αποτελείται κατά το ήμισυ από ελαιόλαδο, ώστε, παράλληλα με τον καθαρισμό να επιτύχετε και την ενυδάτωση των δερμάτινων επιφανειών.

Αν πάλι θέλετε να επιτύχετε έναν πιο βαθύ καθαρισμό, τότε η χρήση του πράσινου σαπουνιού -το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιεί ως βάση το ελαιόλαδο- μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση των χημικών προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και αυτή η μεθοδολογία, φυσικά, απαιτεί προσοχή ώστε να μην μείνουν υπολείμματα που ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον χρωματισμό των επενδύσεων.

Γυάλισμα ταμπλό

Το ταμπλό αποτελεί την πλέον προβεβλημένη επιφάνεια στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν έναν τρόπο ώστε να μην χάση τη λάμψη του. Η χρήση ενός φυσικού ελαίου μπορεί να υποκαταστήσει οποιοδήποτε χημικό προϊόν, «τρέφοντας» μάλιστα μια επιφάνεια η οποία είναι εκτεθειμένη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν την εφαρμογή σιγουρευτείτε ότι έχετε απομακρύνει τη σκόνη και ότι η ποσότητα του ελαίου που έχετε χρησιμοποιήσει είναι αρκετά μικρή ώστε να επιτύχετε ένα ομοιόμορφο και όχι κραυγαλέο αποτέλεσμα.

Καθαρισμός/συντήρηση ελαστικών μερών

Η συγκέντρωση ρύπων στα ελαστικά μέρη των θυρών -τις γνωστές σε όλες τσιμούχες- αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο και η αφαίρεση τους θεωρείται επιβεβλημένη αν θέλουμε να αποφύγουμε τη συγκέντρωση νερού ή ακόμα και την εισροή του στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Για τον καθαρισμό τα ελαστικών τμημάτων θα ήταν σκόπιμο να αποφύγουμε τη χρήση κάποιου ισχυρού καθαριστικού, επιλέγοντας και σε αυτήν την περίπτωση το πράσινο σαπούνι και στη συνέχεια κάποιο φυσικό έλαιο ώστε να επιτύχετε τον καθαρισμό και την προστασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ