Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τον κλιματισμό του αυτοκινήτου σας

Aircondition 3

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να χτυπούν τη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας θα είναι από τα πρώτα μέρη που θα δοκιμαστεί για τα καλά. Αλήθεια, ξέρετε να κάνετε σωστή χρήση αυτού του σημαντικού εξοπλιστικού στοιχείου άνεσης;

Ο πρώτος κανόνας για σωστή χρήση του συστήματος κλιματισμού είναι να ξεκινήσετε την διαδρομή σας με κατεβασμένα τα παράθυρα για να πέσει γρήγορα η θερμοκρασία της καμπίνας. Ο ρυθμός πτώσης της θερμοκρασίας θα είναι αρκετά πιο γρήγορος από το να θέσετε αμέσως σε λειτουργία το air condition, ενώ είναι και αρκετά πιο υγιεινό. Μόλις η θερμοκρασία επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, ενεργοποιείτε τον κλιματισμό και κλείνετε τα παράθυρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Air condition 2

Πως όμως θα ρυθμίσετε σωστά την θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματισμού; Εάν δεν θέλετε να γυρίσετε σπίτι με πονόλαιμο και ζαλάδες λόγω θερμικού σοκ, τότε δεν θα πρέπει να έχετε πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της καμπίνας και του περιβάλλοντος. Οι 5 έως 6 βαθμοί Κελσίου είναι ένας καλός μέσος όρος διαφοράς. Έτσι, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι γύρω στους 32 βαθμούς, δεν είναι λογικό να θέλετε να οδηγείτε στους 21 βαθμούς. Εάν το βάλετε γύρω στις 25 με 26 βαθμούς, η διαφορά θα είναι αρκετή για να κάνει τη θερμοκρασία στην καμπίνα υποφερτή και την οδήγηση άνετη.

Από την άλλη, η λειτουργία του συμπιεστή του κλιματιστικού οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση καυσίμου. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, με την χρήση του air condition καταναλώνετε 10 έως 20% περισσότερα καύσιμα. Μάλιστα, στην πόλη, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας αυξάνεται κατά 25 έως 35%. Και κατά μέσο όρο, αν χρησιμοποιείτε συνεχώς το κλιματιστικό, θα έχετε 10% μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου κατά τη διάρκεια του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ούτε η οδήγηση με ταχύτητες 80-100 χλμ./ώρα και ανοιχτά τα παράθυρα δεν είναι η λύση, αφού χαλάει η αεροδυναμική του αυτοκίνητου και χρειάζεται περισσότερο καύσιμο για να διατηρήσει ταχύτητα ταξιδιού.

Air condition 5

Για αυτό καλό είναι να μάθετε βάση λογικής πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το σύστημα κλιματισμού. Για παράδειγμα, εάν είναι εφικτό να απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό όταν είστε κολλημένοι σε μποτιλιάρισμα για να γλιτώσετε την υπερκατανάλωση καυσίμου.

Τέλος, η μη συνεχής χρήση του κλιματιστικού θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του συμπιεστή σας. Κλείνοντας το air condition λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στον προορισμό σας, θα φέρετε τον ζεστό αέρα από τον κινητήρα στους αεραγωγούς και θα διώξετε την υγρασία που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας, η οποία θα αποτρέψει τις δυσάρεστες οσμές και τα επικίνδυνα βακτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ