Πώς μπορώ να αποσύρω το αυτοκίνητό μου - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω

Aposirsi 1

Από την στιγμή που το αυτοκίνητό μας δεν έχει αξία ως μεταχειρισμένο, τότε η απόσυρση αποτελεί το τελευταίο στάδιο στον κύκλο ζωής του.

Ο καιρός περνάει και κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε ότι το γερασμένο αυτοκίνητό μας δεν μπορεί να μας προσφέρει αξιόπιστα και με ασφάλεια τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι έχει απαξιωθεί έντονα με τα χρόνια και η υπολειμματική του αξία είναι πολύ μικρή, που ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Aposirsi 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτή την περίπτωση η μόνη κίνηση που μας έχει μείνει να κάνουμε για να βγάλουμε ορισμένα χρήματα είναι να το αποσύρουμε. Η απόσυρση όμως ενός αυτοκινήτου δεν έχει μόνο οικονομικό όφελος για εμάς, αλλά βοηθά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η αξία του αυτοκινήτου για ανακύκλωση εξαρτάται από την συνολική του αξία, την αξιοποίηση του ως προς τις πρώτες ύλες και/ή τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Επιπλέον, είναι πιθανό να μας επιστραφούν χρήματα από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τον χρόνο που έχουμε προπληρώσει, ενώ σε περίπτωση αγοράς καινούριου ηλεκτρικού αυτοκίνητου υπάρχει στάνταρ όφελος 1.000 ευρώ (δείτε εδώ τις λεπτομέρειες της επιδότησης).

Aposirsi 3

Η απόσυρση ενός αυτοκινήτου μπορεί να γίνει μόνο σε επίσημα Κέντρα Απόσυρσης Αυτοκινήτων. Τα αδειοδοτημένα Κέντρα Ανακύκλωσης/Απόσυρσης αυτοκινήτων λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ και της ΕΔΟΕ, και σε περίπτωση που δεν απευθυνθούμε σε ένα από αυτά υπάρχει ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η διαγραφή του οχήματος από το όνομά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού βρούμε ένα επίσημο Κέντρο Ανακύκλωσης, θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δικαιλογητικά και να κανονίσουμε ένα ραντεβού για την παραλαβή του αυτοκινήτου μας και την δωρεάν μεταφορά του στο ανακυκλωτήριο. Ο οδηγός της εταιρείας θα μας δώσει μία προσωρινή βεβαίωση παραλαβής οχήματος και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα παραλάβουμε τα πρωτότυπα έγγραφα μέσω ταχυδρομείου και θα ενημερωθεί η εφορία από το Κέντρο Ανακύκλωσης.

Aposirsi 4

Εάν το αυτοκίνητο ανήκει σε ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο),τα έγγραφα που χρειάζονται για την απόσυρση επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών έως 3,5 τόνων είναι η άδεια κυκλοφορίας, οι πινακίδες του οχήματος, μία φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του ιδιοκτήτη και επικυρωμένη εξουσιοδότηση από Δημόσια Αρχή για τη μεταφορά του οχήματος.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο ανήκει σε Ομόρρυθμη ή Εταιρρόρυθμη Εταιρία ή Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης χρειάζεται επιπλέον μία φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του διαχειριστή της εταιρίας, μία φωτοτυπία του καταστατικού της εταιρίας και ένα δελτίο αποστολής τη στιγμή της παράδοσης του οχήματος. Εάν το αυτοκίνητο ανήκει σε Ανώνυμη Εταιρεία, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μία φωτοτυπία του ΦΕΚ εκπροσώπησης του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου περί απόφασης οριστικής διαγραφής του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ