Ποιες ζημιές δεν καλύπτει η εργοστασιακή εγγύηση ενός αυτοκινήτου;

Car warranty 1

Όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτονται δια νόμου με δύο χρόνια εγγύηση, ανεξαρτήτως χιλιομέτρων. Αλήθεια, έχετε ανοίξει το εγχειρίδιο χρήσης να δείτε τι αναφέρει για αυτή ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας;

Όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων, έχουν από το νόμο τουλάχιστον δύο χρόνια εγγύηση. Οι εγγυήσεις των αυτοκινήτων ανήκουν στο τμήμα after sales κάθε εταιρείας και φυσικά αποτελούν ορισμένες φορές θέλγητρο για την αγορά ενός νέου μοντέλου.

Car warranty 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εγγύηση ενός αυτοκινήτου χωρίζεται σε αυτή για τα μηχανικά/ηλεκτρικά μέρη, τη βαφή και το αμάξωμα. Κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καλύψει δωρεάν την επισκευή ή την αντικατάσταση διαφόρων ελαττωματικών εξαρτημάτων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προχωρούν σε ανακλήσεις για να επιδιορθώσουν δωρεάν τυχόν αστοχίες.

Οι αντιπροσωπείες παρέχουν εγγύηση για την απρόσκοπτη λειτουργία των αυτοκίνητων που μόλις ήρθαν από το εργοστάσιο. Ανάλογα τον κατασκευαστή, η διάρκεια της μπορεί να είναι από δύο έως επτά έτη, ενώ δεν είναι λίγοι οι αντιπρόσωποι που προσφέρουν επέκταση της με επιπλέον κόστος, αλλά και επιπλέον αστερίσκους.

Car warranty 3

Σε γενικές γραμμές, το εγχειρίδιο χρήσης ενός αυτοκίνητου αναφέρει ότι οι φυσικές φθορές, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από την κατάχρηση της απόδοσης του αυτοκινήτου μέσω ανάρμοστης χρήσης ή από διάφορες τροποποιήσεις, εξαιρούνται από την εγγύηση. Η εγγύηση δεν ισχύει επίσης όταν το αυτοκίνητο υποστεί ζημιά από τη χρήση ανταλλακτικών και αξεσουάρ τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή ή υποστεί ζημιά επειδή αγνοήθηκαν οι απαιτήσεις συντήρησης και επισκευής. Εννοείται ότι τα αναλώσιμα (λιπαντικά, τακάκια κ.α.) δεν καλύπτονται από την συγκεκριμένη εγγύηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να διατηρηθεί η εγγύηση ενός αυτοκίνητου, πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα διαστήματα service που ορίζει ο κατασκευαστής (χιλιομετρικά ή χρονικά), να τοποθετούνται αυθεντικά ανταλλακτικά και οι εργασίες να γίνονται σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Μην ξεχνάτε να ζητάτε να συμπληρωθεί μετά το service το βιβλίο συντήρησης του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να υπάρχει ιστορικό που θα βοηθήσει και στη μεταπώλησή του.

Car warranty 4

Η εγγύηση για τη βαφή και την προστασία από την σκουριά του αμαξώματος, είναι σαφώς μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά διέπεται και αυτή από ορισμένους κανόνες. Οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης εγγύησης δεν γίνονται αποδεκτές όταν:

  • Η ζημιά προκλήθηκε από εξωτερικό παράγοντα (γρατζουνιές, κουτσουλιές κ.α.) ή απροσεξία
  • Η ζημιά στο αμάξωμα και στη βαφή δεν έχει επισκευαστεί σύμφωνα με τις καθορισμένες απαιτήσεις του κατασκευαστή
  • Η σκουριά προκλήθηκε από την αμέλεια να εκτελεστούν επισκευές σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

Τέλος, η εγγύηση κατά της διάβρωσης δεν καλύπτει μέρη όπως η εξάτμιση, τα φρένα, οι ζάντες κ.α. Για να είστε όμως σίγουροι για τις καλύψεις της εγγύησης του δικού σας αυτοκινήτου, καλό θα είναι να διαβάσετε την συγκεκριμένη ενότητα στο εγχειρίδιο χρήσης ή το βιβλίο συντήρησης που διαθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ