Ποιες παραβάσεις του ΚΟΚ σε στέλνουν φυλακή -Όλες οι ποινές

ΛΕΑ πινακίδες αττική οδός

Την ποινή της φυλάκισης για περισσότερα από 10 χρόνια επισύρουν οι σοβαρές τροχαίες παραβάσεις μετά και την αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Εξουθενωτικές είναι οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις περιπτώσεις επικίνδυνης οδήγησης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταστήσει το οδικό δίκτυο ασφαλέστερο και να αποτραπούν οι πολίτες από την υιοθέτηση ενός αντικοινωνικού οδικού προφίλ.

Βάσει της νομοθεσίας οι παρανομούντες οδηγοί μπορούν να τιμωρηθούν με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο. Η συγκεκριμένη ποινή προβλέπεται στις περιπτώσεις που κάποιος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ο υπαίτιος οδηγός:

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα πέρα από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, οι ποινές είναι εξουθενωτικές και για την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, αλλά και για την κίνηση στη Λ.Ε.Α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παράβαση φυλάκιση

Οι ποινές θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη και θα φτάνουν έως την ισόβια κάθειρξη, αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλος αριθμός ανθρώπων από αυτοκίνητο που κινείται σε Λ.Ε.Α. ή παραβιάζει τα όρια ταχύτητας.

Οι ποινές που αυστηροποιήθηκαν

- Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)

- Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ. και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).

Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).

παράβαση φυλάκιση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τότε, προβλέπεται:

Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάωη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Υπενθυμίζεται ότι για να επιβληθεί ποινή φυλάκισης λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δεν χρειάζεται να έχει προκληθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του οδηγού είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου, τότε επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

παράβαση φυλάκιση

Εάν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση και η συγκέντρωση του οινοπνεύματος είναι άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ