Ποια λειτουργία κρύβει αυτός ο άγνωστος διακόπτης -Πότε και γιατί πρέπει να τον χρησιμοποιείς

Cruise Control

Μια άγνωστη, στους περισσότερους, λειτουργία κρύβει ένας διακόπτης τον οποίο μπορεί να συναντήσει κανείς είτε στις επιφάνειες του του ταμπλό είτε στο τιμόνι, κάνοντας τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη.

Η προσθήκη νέων τεχνολογιών στα σύγχρονα αυτοκίνητα κάνει πολλές φορές τη χρήση τους ανέφικτη, καθώς οι οδηγοί αδυνατούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να αφομοιώσουν τα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδο άνεσης και ασφάλειας από νέες και σαφώς πιο προηγμένες εφαρμογές.

Ένα από τα σύγχρονα συστήματα τα οποία συχνά παραμένουν ανεκμετάλλευτα στο αυτοκίνητο είναι το cruise control καθώς πολλοί δεν αγνοούν απλώς τα οφέλη της χρήσης τους αλλά ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να αναγνωρίσει κανείς αν ένα αυτοκίνητα διαθέτει cruise control ή όχι θα πρέπει να αναζητήσει στις επιφάνειες του πίνακα οργάνων, της κεντρικής κονσόλας ή του τιμονιού τον αντίστοιχο διακόπτη, ο οποίος φέρει μια πολύ συγκεκριμένη σήμανση, κοινή για τη συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα σήμα που παραπέμπει στο ταχύμετρο του αυτοκινήτου και στον δείκτη ταχύτητας, θέλοντας κατά αυτόν τον τρόπο να ενημερώσει τον οδηγό για τη δυνατότητα που έχει ώστε να επιλέξει την επιθυμητή ταχύτητα κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση το πάτημα αυτού του διακόπτη ενεργοποιεί την αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων και επί της ουσίας «ξεκλειδώνει» η δυνατότητα επιλογής της επιθυμητής ταχύτητας κίνησηςκαι το «κλείδωμα» αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μιλάμε για ένα συμβατικό cruise control, τότε η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου θα διατηρήσει την επιλεγμένη ταχύτητα, την οποία ο οδηγός θα κληθεί να προσαρμόσει, αν για παράδειγμα βρεθεί στην πορεία του κάποιο άλλο όχημα.

Αν πρόκειται για ενεργό cruise control, τότε η προσαρμογή της ταχύτητας κίνησης θα πραγματοποιηθεί αυτόνομα και το μονό που έχει να κάνει οδηγός είναι να διατηρεί τον έλεγχο του συστήματος διεύθυνσης.

Όπως, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς, η χρήση του cruise control μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαδρομή πιο άνετη και ασφαλέστερη, μιας και στην περίπτωση του ενεργού συστήματος διατήρησης ταχύτητας αποτρέπεται το ενδεχόμενο της πρόσκρουσης στο προπορευόμενο όχημα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ