Με ποια αυτοκίνητα «τρως» πρόστιμο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Κηφισός κίνηση

Συνεχίζεται η παράνομη κυκλοφορία πολλών παλιών ντίζελ οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω των σχεδόν ανύπαρκτων ελέγχων που πραγματοποιούνται.

Ως η χρονιά του ντίζελ λογίζεται το έτος 2011, μιας και τότε επιτράπηκε η πετρελαιοκίνηση εντός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άρωντας μία – για πολλούς – άδικη απαγόρευση που έπληττε την αγορά αυτοκινήτου για πολλά χρόνια.

Οι αλλαγές στο κυκλοφοριακό καθεστώς της χώρας μας επήλθαν μέσω του νόμου 4030 /2011, ο οποίος επέτρεψε την κυκλοφορία των diesel οχημάτων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, εξαιρουμένων ωστόσο των πετρελαιοκίνητων παλαιάς τεχνολογίας που είναι και τα πιο ρυπογόνα.

Στο άρθρο 50, λοιπόν, του ανωτέρου νόμου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: Τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων χιλιάδων (4.000) χιλιογράμμων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης εξαιρούνται των περιορισμών κυκλοφορίας στις περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, που καθορίστηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.1959/1991 (Α΄ 123), εφόσον η τεχνολογία τους πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του Κανονισμού (ΕΚ) 715/2007 της 20ής Ιουνίου 2007 (EURO V και EURO VI) ή μεταγενέστερου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παράνομα αυτοκίνητα σε αθήνα και θεσσαλονίκη

Για τα προγενέστερα Euro 4 -3 - 2 -1 απαγορεύεται η κυκλοφορία τους από και εντός των παρακάτω περιοχών: Στον Νομό Αττικής: Ελευσίνα –Μαγούλα –Φυλή –Αχαρνές –Θρακομακεδόνες –Βαρυμπόμπη –Κρυονέρι -Άγιος Στέφανος –Άνοιξη –Σταμάτα –Ροδόπολη –Διόνυσος –Πικέρμι –Σπάτα –Κορωπί –Βάρη –Βάρκιζα. Για τον Νομό Θεσσαλονίκης: Ν. Ιωνίας (Διαβατών) Καλοχωρίου, Ευκαρπίας, Ασβεστοχωρίου, Πανοράματος και Πυλαίας».

Από τα ανωτέρω συμπεραίνεται ότι τα αυτοκίνητα ντίζελ που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2009 και συναντώνται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι κυρίως εισαγωγής και κυκλοφορούν παράνομα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης το 2011, γιγάντωσε τη ζήτηση για τα σχετικής τεχνολογίας οχήματα, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εντός της Ελλάδος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή χιλιάδων παλιών πετρελαιοκίνητων Euro 4 και παλαιότερων οχημάτων με πολλά χιλιόμετρα στο οδόμετρό τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Τα συγκεκριμένα οχήματα ταξινομήθηκαν «νομότυπα» κατά βάση, με ψευδείς βεβαιώσεις που αναφέρουν πως οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Φυσικά, αυτό στην πράξη δεν συμβαίνει και έτσι τα βλέπουμε να κυκλοφορούν καθημερινά ανάμεσά μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση, ωστόσο, που διαπιστωθεί στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου πως κάποιο diesel Euro 4 ή παλαιότερο κινείται εντός της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, μπορεί να βεβαιωθεί διοικητικό πρόστιμο 147 ευρώ και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας για ένα μήνα. Επίσης, αν κυκλοφορεί κάποιος παράνομα με πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδος, υπάρχει περίπτωση μη κάλυψής του από την ασφαλιστική του εταιρεία αν εμπλακεί σε ατύχημα ή απαιτηθεί να κάνει χρήση της κάλυψης κλοπής.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θεωρούμε πως κάποια στιγμή οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν σε ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να απαγορευτεί με ουσιαστικό τρόπο η κυκλοφορία των παλιών ντίζελ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ