Το κόλπο με τις πινακίδες ΔΟΚ - Πότε προβλέπεται ποινή φυλάκισης

Cadillac Escalade

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του iefimerida με την κατάσχεση της εισαγόμενης Porsche που έφερε πινακίδες ΔΟΚ, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το πλαίσιο που διέπει του δοκιμαστικούς αριθμούς κυκλοφορίας.

Η «ασυδοσία» με τη χρήση των πινακίδων ΔΟΚ συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με αμείωτους ρυθμούς, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, μπορείς μεταξύ άλλων να κυκλοφορείς με ένα πανάκριβο χωρίς να πληρώνεις τους προβλεπόμενους φόρους (τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια, ασφάλιση και πολλά άλλα). Όπως θα δείτε και παρακάτω, η χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας πινακίδων γίνεται μόνο για επαγγελματικούς λόγους και όχι για βραδινές εξόδους με ακριβά αυτοκίνητα ή σε εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου που παρατηρούμε πολλές φορές στους ελληνικούς δρόμους. Σε μια προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων παραβατικότητας, το υπουργείο Μεταφορών τροποποίησε το 2021 το πλαίσιο χρήσης των δοκιμαστικών πινακίδων κυκλοφορίας, προβλέποντας για τους παραβάτες ακόμη και φυλάκιση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, άδεια και πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων εντός της ελληνικής επικράτειας χορηγούνται στο όνομα:

  • Κατασκευαστών αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, εμπόρων και εν γένει αντιπροσώπων πωλήσεως οχημάτων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.
  • Αντιπροσώπων προμηθευτών κρατικών υπηρεσιών ή οργανισμών δημοσίου δικαίου, που πραγματοποιούν εισαγωγές αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών απευθείας στο όνομά τους.
  • Αντιπροσώπων και εμπόρων εισαγωγέων ή μη.
  • Μεσολαβητών πωλήσεως αυτοκινήτων η μοτοσικλετών επί προμήθεια, εφόσον διαθέτουν μόνιμη επαγγελματική στέγη.
  • Εμπόρων ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων – τρικύκλων μοτοσικλετών με άδειες κυκλοφορίας στο όνομα των εμπόρων.
  • Ερευνητικών φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για οχήματα που φέρουν ειδικό ερευνητικό εξοπλισμό.
ακριβά αυτοκίνητα

Ποιος επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ένα αυτοκίνητο με πινακίδες ΔΟΚ

Με βάση το νέο πλαίσιο, ένα όχημα που είναι εφοδιασμένο με πινακίδες ΔΟΚ μπορεί να χρησιμοποιείται από:

  • Τον ενδιαφερόμενο αγοραστή, στην περίπτωση δοκιμής προς πώληση των οχημάτων, πάντοτε παρουσία του δικαιούχου ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού ή προσώπου που τελεί σε σχέση εργασίας με τους υπόψη δικαιούχους.
  • Τον δικαιούχο ή από το νόμιμο εκπρόσωπο αυτού ή από πρόσωπο που τελεί σε σχέση εργασίας με τα δικαιούμενα πρόσωπα προκειμένου να διενεργηθούν εργασίες συντήρησης ή επισκευής ή τεχνικού ελέγχου σε ΚΤΕΟ.

Εν προκειμένω, η δημόσια κυκλοφορία των αυτοκινήτων οχημάτων που φέρουν στοιχεία δοκιμαστικής κυκλοφορίας γίνεται αποκλειστικώς και μόνο από την έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης ή την έδρα του ερευνητικού φορέα προς το συνεργείο ή το ΚΤΕΟ και την επιστροφή αυτών μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης, γεγονός που αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο μέσο (π.χ. τιμολόγιο).

Η δοκιμαστική κυκλοφορία αυτοκίνητων οχημάτων επιτρέπεται μόνο εφόσον ο επιβαίνων φέρει συμπληρωμένο το «Έντυπο Κυκλοφορίας ΔΟΚ» και ευκρινές φωτοαντίγραφο του αντίτυπου Α του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης Οχημάτων.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παρανόμου κυκλοφορίας αυτοκίνητου οχήματος που φέρει στοιχεία δοκιμαστικής κυκλοφορίας (ΔΟ.Κ.), επιβάλλονται κατά του παραβάτη οι προβλεπόμενες στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ΚΟΚ κυρώσεις (πρόστιμο 200 ευρώ και ποινή φυλάκισης από 1 έως και 6 μήνες) γι’ αυτούς που θέτουν σε κυκλοφορία αυτοκίνητο όχημα μη εφοδιασμένο με άδεια κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χρηματικό πρόστιμο όμως δεν εξαντλείται εκεί, αφού οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν στον παραβάτη ποσά χιλιάδων ευρώ ανάλογα με το διάστημα που χρησιμοποιούνται παράνομα οι πινακίδες ΔΟΚ, κάτι το οποίο συνεπάγεται διαφυγόντα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ