Πέντε συμβουλές για να μην χαλάσει ποτέ το αυτοκίνητό σας

Engine failure 1

Ακολουθώντας αυτές τις πέντε συμβουλές θα μπορείτε να αυξήσετε την αξιοπιστία του αυτοκίνητου σας και να μειώσετε τις κοστοβόρες επισκευές.

Η αύξηση των τιμών και ο μεγαλύτερος χρόνος παράδοσης των ανταλλακτικών, έχει βάλει σε σκέψεις τους οδηγούς και ο φόβος να αντιμετωπίσετε μια βλάβη έχει αυξηθεί εκθετικά. Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη που μπορείτε να αποφύγετε με τα κόλπα που ακολουθούν για να μην παρουσιάσει βλάβη το αυτοκίνητό σας.

Engine failure 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κανόνας του ενός λεπτού

Μία βλάβη στο τούρμπο θα σας κοστίσει ακριβά, ενώ απαιτεί και πολλές εργατοώρες για να επισκευαστεί. Και όλα αυτά θα συμβούν μόνο εάν είστε τυχεροί στην διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστείτε και μεγάλη καθυστέρηση στην επισκευή.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες και να μην δώσετε μερικά μηνιάτικα για επισκευές, συνίσταται ο κανόνας του ενός λεπτού. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι λίγη υπομονή, διάρκειας ενός μόνο λεπτού. Μόνο έτσι θα υπάρχει επαρκή λίπανση στο τούρμπο και θα βρεθεί σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό το κόλπο καλό είναι να το κάνετε και στις κρύες εκκινήσεις, αλλά και μετά από μία μεγάλη διαδρομή.

Engine failure 3

Να πατάτε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη

Ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου ταλαιπωρείται εντονότερα στα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη θα κοστίσει αρκετά, μαζί με τα εργατικά για την αντικατάσταση των αναλώσιμων υλικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής του θα πρέπει πιέζετε το πεντάλ του μόνο όταν πραγματοποιείτε αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο και φυσικά να το πιέζετε μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Με αυτό τον τρόπο, ο δίσκος του δεν θα «κουραστεί» και θα φθείρεται ομοιόμορφα.

Engine failure 4

Μην πατάτε τον πεντάλ του συμπλέκτη όταν δεν αλλάζετε ταχύτητες

Αφού αναφέραμε ότι πρέπει να πατάτε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη κάθε φορά που αλλάζετε ταχύτητα στο χειροκίνητο κιβώτιο, θα πρέπει να πούμε και το αντίθετο. Να απελευθερώνετε δηλαδή πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη όταν δεν αλλάζετε σχέση.

Θα πρέπει να μην πατάτε ελαφρώς τον συμπλέκτη καθ’ όλη την διάρκεια οδήγησης καθώς προκαλείται πρόωρη και διαρκής φθορά στα αναλώσιμα του σετ συμπλέκτη (δίσκος, πλατό, ρουλμάν).

Engine failure 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην οδηγείτε με αναμμένο το λαμπάκι βενζίνης

Εάν οδηγείτε συχνά με τις «αναθυμιάσεις» καυσίμου στο ρεζερβουάρ καυσίμου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα έχετε πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξει το σύστημα τροφοδοσίας τα υπολείμματα που υπάρχουν στο ρεζερβουάρ, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιάσει υγρασία. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει βλάβη στο σύστημα ψεκασμού καυσίμου.

Σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη το σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επισκευή θα είναι ακριβή. Μπορεί να χρειαστούν επισκευή τα μπεκ καυσίμου ή ακόμα και η αντλία του. Για να αποφύγετε μία τέτοια συνθήκη, θα πρέπει να βάζετε βενζίνη όταν ο δείκτης έχει φτάσει το 25% (¼).

Engine failure 6

Μην πιέζετε τον κρύο κινητήρα

Είναι ευκόλως κατανοητό ότι δεν πρέπει να πιέζουμε ένα κινητήρα που δεν έχει έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Εάν ξεκινήσετε μια διαδρομή με δυνατές επιταχύνσεις θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κινητήρας θα παρουσιάσει σε λίγα χρόνια σοβαρά προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε ήπια τα πρώτα πέντε με δέκα λεπτά, μιας η αντλία λαδιού δεν έχει διασφαλίσει ακόμα την πλήρη λίπανση του κινητήρα. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να κάνετε και μετά από μία απαιτητική διαδρομή που θα ζοριστεί ο κινητήρας και θα ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία. Το παν είναι να μην απενεργοποιείται ο κινητήρας μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ