Τι θα συμβεί αν πατήσω παρατεταμένα το κουμπί στο κλειδί του αυτοκινήτου μου;

κλειδί αυτοκινήτου

Όσο εξελίσσονται τα αυτοκίνητα, τόσο αυξάνονται οι λειτουργίες των κλειδιών τους, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στους οδηγούς.

Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα αυτοκίνητα, τα οποία χρόνο με το χρόνο ενσωματώνουν λειτουργίες που πριν από λίγες δεκαετίες θα φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Η τεχνολογική επέλαση δεν έχει διεισδύσει μόνο σε αυτό καθ’αυτό το αυτοκίνητο αλλά έχει προκαλέσει την εντυπωσιακή πρόοδο και των αξεσουάρ του με πρώτο και καλύτερο το κλειδί του.

κλειδί αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο δεν αποτελεί απλά ένα αντικείμενο που εισέρχεται απλά στην κλειδαριά της πόρτας για το ξεκλείδωμά της ή τη μίζα για την ενεργοποίηση του κινητήρα. Σήμερα, το κλειδί είναι πολλά περισσότερα, φέροντας λειτουργίες που πολλοί αγνοούν.

Για να επωφεληθούμε, μάλιστα, από τις συγκεκριμένες άγνωστες λειτουργίες αρκεί μία συγκεκριμένη κίνηση. Να πατήσουμε παρατεταμένα ένα από τα κουμπία του.

Παρατεταμένο πάτημα κουμπιού -Τι θα συμβεί

Μία από τις κρυφές λειτουργίες των σύγχρονων κλειδιών είναι η ικανότητά τους να ανοίγουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, ώστε να απομακρυνθεί ο καυτός αέρας που έχει συγκεντρωθεί στην καμπίνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να «κατέβουν» τα παράθυρα αρκεί το παρατεταμένο (για περίπου 10 δευτερόλεπτα) πάτημα του κουμπιού ξεκλειδώματος με το οποίο ξεκλειδώνουν οι πόρτες.

Αντίστροφα, μέσω του κουμπιού κλειδώματος των θυρών σηματοδοτείται το κλείσιμο των παραθύρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το όχημά μας ενσωματώνει ηλιοροφή, με την προαναφερθείσα διαδικασία επιτυγχάνεται το άνοιγμα/κλείσιμό της.

κλειδί αυτοκινήτου car key
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προηγμένη τεχνολογία που κρύβεται σε ένα σύγχρονο κλειδί αυτοκινήτου επιφυλλάσσει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις στον οδηγό, ειδικά σε όποιον αδυνατεί να εντοπίσει το όχημά του μέσα σε έναν χαώδη χώρο στάθμευσης.

Ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχει ένας συνδυασμός κουμπιών -που μπορεί να διαφέρει-, αλλά συνήθως αρκεί να κρατήσουμε πατημένο περισσότερο χρόνο από κάποιο από αυτά, για να ακουστεί η κόρνα και να αποκαλυφθεί η θέση του. Παράλληλα, τα φώτα του μοντέλου θα αρχίσουν να τρεμοπαίζουν, καθιστώντας ακόμα πιο εύκολο τον εντοπισμό του αυτοκινήτου.

Οι άλλες άγνωστες λειτουργίες του κλειδιού

Λιγότερη άγνωστη στους κατόχους σύγχρονων αυτοκινήτων είναι η λειτουργία ανέπαφου ξεκλειδώματος των θυρών με το που πλησιάσουμε το όχημά μας, αρκεί, φυσικά, να φέρουμε το κλειδί πάνω μας.

Η εν λόγω λειτουργία αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από χρήσιμη όταν κρατάμε πράγματα και είναι δύσκολο να βάλουμε το χέρι μας στην τσέπη, ώστε να πιάσουμε το κλειδί. Αντίστοιχα, τα εν λόγω κλειδιά κλειδώνουν αυτόματα το όχημα εφόσον απομακρυνθούμε από αυτό.

κρυφό κλειδί αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σε περίπτωση που ένα σύγχρονο κλειδί δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο το ασύρματο ξεκλείδωμα των θυρών, μπορούμε να καταφύγουμε στο πρώτο ασύρματο κλειδί του αυτοκινήτου μας το οποίο διαθέτει ένα εφεδρικό μεταλλικό κλειδί έκτακτης ανάγκης.

Για να αφαιρεθεί το συμβατικό κλειδί από το τηλεχειριστήριο, θα πρέπει να πατήσουμε ένα πλήκτρο που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του και να τραβήξουμε το κλειδί προς τα έξω. Εν συνεχεία τoποθετούμε (με τον παραδοσιακό τρόπο) το κλειδί στην κλειδαριά στο κάτω μέρος της λαβής της πόρτας του οδηγού, και εν συνεχεία ξεκλειδώνουμε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ