Παρκάρεις σε σουπερμάρκετ; Γιατί κινδυνεύεις, τι πρέπει να προσέχεις

Parking σε σούπερμαρκετ

Μια απλή, καθημερινή συνήθεια μπορεί να κρύβει παγίδες για τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, καθώς στους ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης η δικαιοδοσία της τροχαίας είναι περιορισμένη.

Οι περισσότεροι από εμάς σταθμεύουν σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης και δη σε εκείνους που έχουν δημιουργήσει πολυκαταστήματα και supermarket για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αγνοώντας παρ’ όλα αυτά όχι μόνον το καθεστώς λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων αλλά και το τι μπορεί να συμβεί σε εκείνη την περίπτωση που προκύψει κάποιο ατύχημα στους συγκεκριμένους χώρους.

Αυτό που οφείλει να γνωρίζει κανείς είναι ότι οι χώροι στάθμευσης καταστημάτων, είτε αυτοί είναι υπαίθριοι είτε στεγασμένοι (κλειστοί), θεωρούνται ιδιωτικοί χώροι και όχι δημόσιοι, ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση που υπάρχει σήμανση, αντίστοιχη εκείνης του δημόσιου οδικού δικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έναν ιδιωτικό χώρο, λοιπόν, όπως είναι το parking ενός πολυκαταστήματος ή supermarket, οι δυνατότητες καταγραφής ενός ατυχήματος ή μιας παράβασης είναι περιορισμένες τουλάχιστον από τα αστυνομικά όργανα, τα οποία θεωρητικά δεν έχουν πρόσβαση-δικαιοδοσία σε αυτόν.

Parking σε σούπερμαρκετ

Με τη σειρά του, το γεγονός ότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να καταγράψουν ένα συμβάν-ατύχημα σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης.

Αυτό ισχύει ως έναν βαθμό, καθώς η απουσία καταγραφής του συμβάντος από την Τροχαία ναι μεν αδυνατίζει τον φάκελο διεκδίκησης της αποζημίωσης δεν μηδενίζει ωστόσο και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Αυτό που οφείλεται να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να απευθυνθείτε στη φροντίδα ατυχήματος, η οποία έχει τη δυνατότητα παρουσία σας να καταγράψει το συμβάν και να κινήσει τη διαδικασία της αποζημίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Parking σε σούπερμαρκετ

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο μπορείτε να αξιοποιήσετε είναι εκείνο του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που διαθέτουν οι περισσότεροι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης πολυκαταστημάτων και supermarket.

Σε αυτήν την περίπτωση αξίζει να γνωρίζετε ότι η πρόσβαση σε αυτό το υλικό ίσως να μην είναι εύκολη, ενώ το ίδιο το υλικό δεν αποτελεί από μόνο του αποδεικτικό, μολονότι η ύπαρξή του μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της υπαιτιότητας του ατυχήματος.

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι αν και εφόσον από το ατύχημα σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης προκύψει κάποιος τραυματισμός ή απειλεί για τη ζωή ή την υγεία, τότε αυτομάτως οι αστυνομικές αρχές αποκτούν το δικαίωμα παρέμβασης και καταγραφής.

Parking σε σούπερμαρκετ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κάποιας κλοπής ή οποιαδήποτε άλλης εγκληματικής ενέργειας, η οποία από τη στιγμή που θα αναφερθεί στις αστυνομικές αρχές, εκείνες οφείλουν να παρέμβουν.

Τι πρέπει να προσέξω

Η στάθμευση σε έναν ιδιωτικό χώρο ακολουθεί λίγο έως πολύ εκείνους τους κανόνες που ακολουθούμε και σε δημόσιους χώρους ή στον δρόμο. Εκείνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να επιλέγουμε προσεκτικά τη θέση στην οποία σταθμεύουμε ώστε να μην εμποδίζουμε την κίνηση οχημάτων ή πεζών αλλά και μην εκθέτουμε το όχημά μας σε κίνδυνο.

Οι καλύτερα φωτισμένοι χώροι είναι για ευνόητους λόγους πιο ασφαλείς, ενώ μεγαλύτερη σιγουριά μπορεί να μας προσφέρει και μια θέση η οποία βρίσκεται εντός του εύρους λειτουργίας του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σεβόμαστε τη σήμανση και ειδικότερα εκείνη που διαχωρίζει τις θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, οικογένειες με μικρά παιδιά ή ηλεκτρικά οχήματα, σταθμεύοντας παράλληλα με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ