Πώς το νερό της βροχής μπορεί να καταστρέψει τον κινητήρα σου;

Βροχή καταστροφή κινητήρα

Ενόψει της κακοκαιρίας EVA που πρόκειται να πλήξει τη χώρα μας οφείλει κανείς να γνωρίζει ότι τα στάσιμα νερά της βροχής μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην καρδιά του αυτοκινήτου μας, τον κινητήρα.

Μια έντονη βροχόπτωση ή αν προτιμάτε μια έντονη σε ένταση και διάρκεια καταιγίδα προκαλεί συνήθως λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία με τη σειρά τους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην οδηγήσουν σε μεγαλύτερες καταστροφές.

Μπορεί, λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας βροχόπτωσης να νιώθουμε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας προστατευμένοι, ωστόσο, αν δεν δείξουμε την απαραίτητη σύνεση ίσως τα κατά τα φαινόμενα αθώα συσσωρευμένα νερά της βροχής ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές φθορές στο όχημα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βροχή καταστροφή κινητήρα

Η σημαντικότερη και υψηλότερη σε κόστος ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε ένα αυτοκίνητο το οποίο περνά μέσα από λιμνάζοντα νερά σχετίζεται με τον ίδιον τον κινητήρα, ο οποίος ενδέχεται να καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο βασικός κίνδυνος προκύπτει από το ενδεχόμενο εισροής των υδάτων στο εσωτερικό των θαλάμων καύσης, κάτι που μπορεί να συμβεί αν το νερό φτάσει στο ύψος της εισαγωγής αέρας και περάσει μέσα από τους αντίστοιχους αυλούς στους κυλίνδρους.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κινητήρας θα αρχίσει να παρουσιάζει αρρυθμίες ενώ στην περίπτωση που η ποσότητα που θα εισρεύσει στους θαλάμους καύσης είναι μεγάλη, τότε είναι πιθανόν να προκαλέσει την καταστροφή των κινούμενων μερών του και ειδικότερα των πιστονιών και των διωστήρων (μπιέλες).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν το καταλήξει στους θαλάμους καύσης και στο σύστημα εξαγωγής του αυτοκινήτου, τότε είναι πιθανόν να προκληθούν βλάβες είτε στον καταλύτη είτε στο φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων με τα οποία εφοδιάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel.

Εκτεθειμένα στο νερό που θα πλημμυρήσει τον διαμέρισμα του κινητήρα είναι και τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου και ειδικότερα η μονάδα ελέγχου, γνωστή και ως εγκέφαλος. H αντικατάσταση της μονάδας αυτής κοστίζει και μάλιστα ακριβά, ενώ μια ενδεχόμενη βλάβη οδηγεί στην ακινητοποίηση του οχήματος.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι η εισροή υδάτων στο διαμέρισμα του κινητήρα οδηγεί στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα του μοτέρ, γεγονός που είναι από μόνο του αρκετό να προκαλέσει ακόμα και τη θραύση τους.

Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα λιμνάζοντα νερά και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να περιορίζουμε την ταχύτητα ώστε να νερά να μην εκτινάσσονται έως τα ευαίσθητα και τα εκτεθειμένα τμήματα ενός κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ