Ο νέος εύκολος τρόπος για να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου με τρία «κλικ»

έκθεση αυτοκινήτων

Πιο γρήγορα και εύκολα από ποτέ ολοκληρώνεται η μεταβίβαση αυτοκινήτου, χάρη στον ψηφιοποίηση της σχετικής υπηρεσίας. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, που μέχρι πρότινος συνωστίζονταν στα γκισέ των διευθύνσεων Μεταφορών, δίνει η ψηφιοποίηση μιας σειράς διαδικασιών.

Μία από αυτές αφορά στη μεταβίβαση οχήματος, η οποία από τις 15 Ιουλίου γίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του κινητού τηλεφώνου, απαλλάσσοντας τους πολίτες από την υποχρέωση να μεταβούν με φυσική παρουσία σε κάποια υπηρεσία του δημοσίου.

Η διαδικασία γίνεται μέσω του gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» (πατήστε εδώ) και μετά στο πεδίο «Μετακινήσεις» (πατήστε εδώ).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

 • Να είστε φυσικά πρόσωπα ο πωλητής όσο και ο αγοραστής.
 • Να μεταβιβάζετε το 100% της κυριότητας του ΙΧ οχήματος σας (επιβατικό ή και δίκυκλο), το όχημα σας να είναι κίνηση και να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας.
 • Να υπάρχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε ισχύ ή το όχημα να μην έχει ακόμα υποχρέωση για έκδοση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (για οχήματα κάτω των τεσσάρων (4) ετών).
 • Να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας του οχήματος ή σε περίπτωση που υπάρχει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας σε εσάς.
 • Να μην υπάρχει καταχωρημένος στην άδεια κυκλοφορίας κάποιος από τους κωδικούς παρατηρήσεων (003, 004, 005, 008, 023, 024, 030, 037, 039, 048, 064, 080, 084, 090, 092, 093, 097, 128, 133, 134, 135, 176, 178, 179, 182).
 • Να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο όχημα.

Πώς γίνεται η διαδικασία

 • Ο πωλητής επιλέγει το όχημα αποκλειστικής κατοχής του, που θέλει να μεταβιβάσει και αυτόματα από την εφαρμογή ελέγχονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσει η διαδικασία.
 • Επιλέγει τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που θα σταλεί η αίτηση και καταχωρίζει τον ΑΦΜ του αγοραστή.
 • Ο αγοραστής λαμβάνει ενημέρωση με γραπτό μήνυμα (sms) και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για να εισέλθει στην εφαρμογή, να αποδεχτεί τη συναλλαγή και να δηλώσει αν θα παραλάβει ο ίδιος ή εκπρόσωπος του την νέα άδεια κυκλοφορίας.
 • Αγοραστής και πωλητής, με την ολοκλήρωση της αίτησης, λαμβάνουν αυτόματα στη Θυρίδα πολίτη βεβαίωση υποβολής αιτήματος και πλήρωσης των προϋποθέσεων μεταβίβασης της κυριότητας του οχήματος η οποία φέρει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr. Με τη βεβαίωση αυτή ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίζει και να κυκλοφορεί εντός της Ελληνικής επικράτειας το υπό μεταβίβαση όχημα για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.
 • Ο αγοραστής προσέρχεται στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας που δηλώθηκε στην αίτηση για την παραλαβή της νέας άδειας κυκλοφορίας προσκομίζοντας:
 • Την τρέχουσα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος (συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη και από τους δύο)
 • Το αποδεικτικό εξόφλησης των τελών αδείας και μεταβίβασης του οχήματος.
μεταβίβαση αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Online και η πληρωμή των τελών μεταβίβασης

Εδώ και λίγες ημέρες στην υπηρεσία ης ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών.

Ειδικότερα, τέθηκε σε λειτουργία η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR με τους οποίους οι πολίτες  μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω δυνατότητα είναι αρχικά διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ