Είναι καλό να βάζω νερό στο ψυγείο του αυτοκινήτου μου;

Water in car radiator 2

Για να λειτουργήσει σωστά το αυτοκίνητο μας χρειάζεται υγρά συγκεκριμένων προδιαγραφών και όχι ότι νομίζουμε ή θέλουμε.

Σε αρκετούς οδηγούς έχει τύχει να ενεργοποιηθεί η ένδειξη της θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού και να βρίσκονται μακριά από την “έδρα” τους στη μέση του πουθενά. Ο κινητήρας όμως του αυτοκινήτου υπερθερμαίνεται και οι επιλογές που έχουμε δεν είναι πολλές.

Water in car radiator 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Θα χρησιμοποιήσουμε το νερό που έχουμε αναφέρει ότι πρέπει να κουβάλαμε πάντα στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου μας. Κανονικά πρέπει να έχουμε μαζί μας και ένα μπουκάλι του ενός λίτρου με παραφλού, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με πραγματική ανάγκη και δεν είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι.

Εννοείται ότι το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσουμε μίγμα ψυκτικού υγρού με απιονισμένο νερό για το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα μας, αλλά και το νερό θα την κάνει την δουλειά του μέχρι να επισκεφτείτε τον μηχανικό σας ή το πλησιέστερο βενζινάδικο.

Water in car radiator 1

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Σταματάμε σε ένα ασφαλές σημείο του δρόμου, βάζουμε το τρίγωνο ασφαλείας και φοράμε το ανακλαστικό γιλέκο. Περιμένουμε να κρυώσει ο κινητήρας μας εκτός αυτοκινήτου και πίσω από την μπαριέρα, για να είμαστε ασφαλείς. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά σε μια κρύα μέρα ή περίπου μισή ώρα σε μια ζεστή. Πρέπει να είναι αρκετά δροσερό για να το αγγίξετε και σίγουρα δεν δεν πρέπει να βγάζει ατμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψυγείο του αυτοκινήτου βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του χώρου του κινητήρα, ακριβώς πίσω από τη μάσκα. Υπενθυμίζουμε ότι ο κινητήρας πρέπει να είναι κρύος πριν βγάλουμε την τάπα του ψυγείου. Το σύστημα είναι υπό πίεση και το υγρό μέσα είναι σίγουρα ζεστό, οπότε προσέχουμε να μην πεταχτεί και πάθουμε εγκαύματα. Χρησιμοποιούμε μια πετσέτα, ένα πανί, ένα παλιό μπλουζάκι ή ό,τι έχετε στο αυτοκίνητο σας για πατσαβούρα, και στρίβουμε την τάπα αργά και σταθερά.

Water in car radiator 3

Υπάρχει επίσης και μια δεξαμενή υπερχείλισης, η οποία είναι ένα πλαστικό ντεπόζιτο μέσα στον χώρο του κινητήρα. Υπάρχουν ενδείξεις για το ελάχιστο (MIN) και το μέγιστο (MAX), οπότε φροντίζουμε να μην βρίσκεται εκεί ανάμεσα.

Αφού συμπληρώσαμε νερό στο κρύο κύκλωμα ψύξης του αυτοκινήτου μας και βάλαμε τις τάπες στη θέση τους, κατευθυνόμαστε προς το πλησιέστερο βενζινάδικο που πουλάει ψυκτικό υγρό για να το αναμίξουμε με το νερό που βάλαμε λίγο νωρίτερα από ανάγκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Water in car radiator 5

Οι σύγχρονοι κινητήρες ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και το ψυκτικό υγρό που διαθέτουν έχει σημείο βρασμού πάνω από 100 βαθμούς Κελσίου. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλουμε νερό στη θέση του, καθώς θα βράσει πιο γρήγορα και μπορεί να διαβρώσει τον κινητήρα. Στην ανάγκη όμως, το νερό είναι καλύτερο από το τίποτα. Αρκεί μετά να επιμεληθούμε την αντικατάστασής του.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ