Μπορώ να βάλω 95άρα βενζίνη σε αυτοκίνητο που θέλει 100άρα;

100ara venzini 1

Η τιμή της βενζίνης καλπάζει και ορισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων που ο κατασκευαστής τους προτείνει χρήση premium καύσιμου με τουλάχιστον 98 οκτάνια, φουλάρουν με απλό για οικονομία.

Η τιμή των καυσίμων έχει αρχίσει να χτυπά γερά το πορτοφόλι του καταναλωτή, με αποτέλεσμα να βάζει ορισμένες φορές σε δεύτερη μοίρα την υγεία του αυτοκινήτου του. Στη χώρα μας, τα στοιχεία της Δευτέρας 7/2/2022 αναφέρουν ότι η μέση τιμή του λίτρου της αμόλυβδης των 100 οκτανίων φλερτάρει για τα καλά με τα 2 ευρώ (1,999 ευρώ), ενώ η αμόλυβδη των 95 οκτανίων έχει μέση τιμή τα 1,85 ευρώ.

100ara venzini 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα συμβεί όμως εάν βάλουμε για οικονομία αμόλυβδη 95 οκτανίων αντί για 98 ή 100; Για αρχή θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η βενζίνη με τα περισσότερα οκτάνια διαθέτει συνήθως και ορισμένα πρόσθετα που βοηθούν να διατηρηθεί ο κινητήρας καθαρός και να μειωθεί η συσσώρευση υπολειμμάτων άνθρακα. Επιπλέον, ο ελαφρώς υψηλότερος αριθμός οκτανίων βοηθά στο να εξαλειφθούν τα “πυράκια”, κυρίως στα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα, βοηθώντας στην μακροζωία του κινητήρα.

Όλοι οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού, είτε είναι ατμοσφαιρικοί είτε υπερτροφοδοτούμενοι (turbo), επωφελούνται από τη χρήση βενζίνης υψηλού αριθμού οκτανίων γιατί λειτουργούν με υψηλότερο βαθμό συμπίεσης σε σχέση με τους κινητήρες έμμεσου ψεκασμού.

Τι θα συμβεί όμως εάν αναμίξω βενζίνη 95 και 100 οκτανίων; Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας απαιτεί καύσιμο τουλάχιστον 100 οκτανίων και εσείς του βάλετε 95, τότε ο κινητήρας σας θα παρουσιάσει ελαφρώς μειωμένη απόδοση και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.

100ara venzini 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν μάλιστα είναι υψηλών επιδόσεων, ενδέχεται η ECU να θέσει τον κινητήρα σε λειτουργία ασφαλείας (safe mode), μετά από εντολή του knock sensor, για να τον προστατεύσει από τα πυράκια και ενδεχόμενη ζημιά. Ως εκ τούτου, εάν ο κατασκευαστής προτιμά 100άρα βενζίνη για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, καλό είναι να μην γίνεται μίξη με 95άρα ή αποκλειστική χρήση της τελευταίας.

Από την άλλη, στο ερώτημα για το εάν συμβάλλει στην καθαριότητα του συστήματος ψεκασμού η βενζίνη 100 οκτανίων, η απάντηση είναι ναι. Για το γεγονός αυτό όμως δεν ευθύνεται ο αριθμός των οκτανίων, αλλά τα ειδικά πρόσθετα που τοποθετεί κάθε εταιρεία καυσίμων για να μπορέσει να δικαιολογήσει και την υψηλότερη τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου. Οπότε, ανάλογα με τον κατασκευαστή, συνήθως όλοι, η 100άρα βενζίνη με τα ειδικά πρόσθετα τείνει να έχει και ορισμένες καθαριστικές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ