Μπορούμε να αναμείξουμε διαφορετικά λάδια κινητήρα;

Engine Oil Mix 1

Οι απόψεις διίστανται, για αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν τι πρέπει να προσέξετε σε μια τέτοια κατάσταση ανάγκης.

Αρκετοί οδηγοί έχουν βρεθεί στην άσχημη κατάταση να αντικρίσουν την ένδειξη λιπαντικού του κινητήρα και να μην έχουν λάδι να συμπληρώσουν. Οι πιο έμπειροι έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων ή έχουν κρατήσει λίγο από την τελευταία αλλαγή λαδιών που πραγματοποιήσαν, ενώ οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν με αναμμένη την ένδειξη λαδιού ή να προσθέσουν το πρώτο λάδι που θα βρουν σε ένα βενζινάδικο. Το λάδι όμως που θα επιλέξουν μπορεί να είναι διαφορετικό, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε ανάμιξη διαφορετικών τύπων λαδιού. Είναι όμως αυτό επικίνδυνο για τον κινητήρα μας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Engine Oil Mix 2

Κάθε λάδι κινητήρα αποτελείται από μία βάση και μια σειρά από πρόσθετα που του προσδίδουν ορισμένες ιδιότητες. Με απλά λόγια, η ανάμιξη λαδιών και των πρόσθετών τους μπορεί να βλάψει τον κινητήρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του οδηγού.

Ωστόσο, ορισμένοι κατασκευαστές δηλώνουν ότι μπορεί να γίνει ανάμιξη διαφορετικών λιπαντικών, μόνο υπό προϋποθέσεις. Να υπάρχει δηλαδή μια ακραία περίπτωση ανάγκης λίπανσης του κινητήρα για να μην καταστραφεί. Βλέπετε, το λιπαντικό δεν λιπαίνει και δεν καθαρίζει μόνο τον κινητήρα, αλλά φροντίζει και για την σωστή απαγωγή της θερμοκρασίας από τα μηχανικά μέρη. Για να προχωρήσετε στην μίξη λιπαντικών θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες.

Engine Oil Mix 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος ζημιάς του κινητήρα από την ανάμιξη των λιπαντικών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλής. Το κυριότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την προσθήκη άλλης μάρκας λαδιού είναι η χημική αντίδραση των προσθέτων. Και ο λόγος είναι ότι διαταράσσεται η ισορροπία του μίγματος, ακόμα και όταν πρόκειται για μίξη λιπαντικών του ίδιου κατασκευαστή.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι αρκετοί, και πέρα από τις ρυπογόνες ουσίες που παράγονται εντός του κινητήρα, τα ειδικά πρόθετα κινδυνεύουν να χάσουν τις ιδιότητές τους με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποτελεσματικότητα και η διεισδυτικότητα του λιπαντικού.

Engine Oil Mix 4

Όλα αυτά θα συμβούν και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του αυτοκίνητου αναμιγνύει διαφορετικούς τύπους λαδιών. Για παράδειγμα ορυκτέλαιο με συνθετικό. Επιπλέον, ακόμη και η προσθήκη ίδιου τύπου λαδιού αλλά από διαφορετικό κατασκευαστή μπορεί να επιφέρει φθορές στον κινητήρα μας. Για αυτό, μετά από ένα τέτοιο “πείραμα”, πρέπει να αντικαθιστούμε το λάδι και το φίλτρο του με αυτά που προβλέπει ο κατασκευαστής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε μια έκτακτη ανάγκη είναι να συμπληρώσετε μια μικρή ποσότητα λαδιού ίδιου τύπου (συνθετικό, ημισυνθετικό κ.α.) και διαφορετικού κατασκευαστή, αλλά με παρόμοιο ιξώδες. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον κινητήρα, μιας και οι προδιαγραφές που πληρούν όλα τα επώνυμα λιπαντικά που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. είναι παρόμοιες και δεν διαφέρουν σε ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει μετά την κάλυψη της ανάγκης να προχωρήσετε σε σωστή αλλαγή λαδιών του κινητήρα σας, σύμφωνα πάντα με αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ