Αυτοκίνητο: Αλλάζουν όλα μέσα στη χρονιά – Μπαίνουν «Μαύρα Κουτιά» για καταγραφή δεδομένων

συστήματα ασφάλειας

Το 2022 θα είναι μια χρονιά – σταθμός για τα καινούργια αυτοκίνητα. Νέα συστήματα ασφάλειας θα κάνουν την εμφάνισή τους, με κυριότερο εξ αυτών τα μαύρα κουτιά που θα θυμίζουν κάτι…από αεροπλάνο. Το τελευταίο, μάλιστα, στοιχείο, έχει δημιουργήσει και πολλές αντιδράσεις με φόντο την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αρκετά είναι τα συστήματα ασφάλειας που θα γίνουν υποχρεωτικά στα καινούργια αυτοκίνητα από φέτος με ορίζοντα το 2026, όπου θα έχουμε την καθολική εφαρμογή τους, όπως άλλωστε ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός που εγκρίθηκε στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς. Με βάση αυτό το πλαίσιο, τα καινούργια αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται ως καινούργια σε κάποιος κράτος-μέλος θα πρέπει να φέρουν στάνταρ κάποια νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, η χρήση των οποίων θα βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους και θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικότερο στοιχείο όλων θα αποτελέσει ο εφοδιασμός των καινούργιων αυτοκινήτων με «μαύρα κουτιά – καταγραφείς» από τον Ιούλιο του 2022 (για αυτά που θα πάρουν έγκριση τύπου), τα οποία μπορούν να προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή, όπως για παράδειγμα μετά από κάποιο ατύχημα.

Ταυτόχρονα θα αρχίσει να εφαρμόζονται και τα «έξυπνα» cruise control που θα προσαρμόζουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου ανάλογα με τα όρια του δρόμου, ενώ, εξίσου σημαντική θεωρείται και η ευρεία χρήση των συστημάτων ειδοποίησης για την απόσπαση προσοχής του οδηγού.

Παράλληλα, τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος σε έκτακτες περιπτώσεις γίνονται, επίσης, υποχρεωτικά από την επόμενη χρονιά, ενώ από το 2024 τα καινούργια αυτοκίνητα θα πρέπει να φέρουν στάνταρ στον εξοπλισμό τους εφαρμογή ανίχνευσης πεζών και ποδηλάτων με αυτόματη πέδηση.

new cars
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ημερομηνίες εφαρμογής των νέων συστημάτων θα έχουν ως εξής:

Αυτόματο φρενάρισμα: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή στα καινούργια - Ιούλιος 2024

Αυτόματο φρενάρισμα για πεζούς και ποδηλάτες: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2024, Καθολική εφαρμογή - Ιούλιος 2026

Φώτα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή - Ιούλιος 2024

Ανίχνευση εμποδίων κατά την όπισθεν: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή - Ιούλιος 2024

Αισθητήρας επαγρύπνησης: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή - Ιούλιος 2024

Σύστημα διατήρησης λωρίδας: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή – Ιούλιος 2024 (για αυτοκίνητα με υδραυλικό τιμόνι: 2024 και 2026 αντίστοιχα)

Έξυπνο cruise control: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή – Ιούλιος 2024

Καταγραφείς δεδομένων – Μαύρα κουτιά: Εγκρίσεις τύπου – Ιούλιος 2022, Καθολική εφαρμογή – Ιούλιος 2024

Ειδικά στην περίπτωση των «Μαύρων Κουτιών», σε πολλές χώρες της Ευρώπης ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο ποιος θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί, για παράδειγμα, τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που ενεπλάκη σε ατύχημα. Συνεπώς, προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, περισσότερες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ