Αυτό είναι το λαμπάκι στο καντράν που ελάχιστοι γνωρίζουν -Γιατί είναι χρήσιμο

πράσινο λαμπάκι προειδοποιητική λυχνία

Πέρα από τα τις προειδοποιητικές λυχνίες που ενημερώνουν τον οδηγό για κάποια βλάβη, υπάρχουν και κάποιες που έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.

Πολλοί οδηγοί κοιτούν τον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων τους μόνο για να δουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται, τις στροφές του κινητήρα και ενίοτε την κατανάλωση καυσίμου.

Ο πίνακας οργάνων, ωστόσο, είναι πολλά περισσότερα, μιας και σε αυτόν εμφανίζονται κάποια λαμπάκια (προειδοποιητικές λυχνίες) τα οποία αποτελούν τον δίαυλο επικοινωνίας του οδηγού με το ΙΧ του.

προειδοποιητικές λυχνίες/λαμπάκια πίνακα οργάνων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λαμπάκια με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα υποδηλώνουν βλάβη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοούνται. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο με τα πράσινου χρώματος, μιας και έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το εικονιζόμενο λαμπάκι το οποίο έχει -κυριολεκτικά – τη μορφή παπουτσιού και ανάβει μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

παπούτσι πράσινο λαμπάκι

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη προειδοποιητική λυχνία περιβάλλεται από δύο ημικύκλια και έναν κύκλο, ενώ εμφανίζεται αποκλειστικά στον πίνακα οργάνων των αυτοκινήτων που ενσωματώνουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Όσον αφορά τον σκοπό του, ενημερώνει τον οδηγό ότι πρέπει να πατήσει το πεντάλ του φρένου για να ξεκλειδώσει τον επιλογέα ταχυτήτων πριν τον μετακινήσει από τη θέση στάθμευσης. Μόλις o οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου, η εν λόγω λυχνία θα πρέπει να «εξαφανιστεί» από το καντράν του ΙΧ μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σύγχρονα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο, ενσωματώνουν τη λειτουργία Brake Shift Interlock, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, που αποτρέπει τη μετακίνηση του επιλογέα από τη θέση “P” (πάρκινγκ) στο “Drive” (οδήγηση), εφόσον ο οδηγός δεν πατάει το φρένο.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος κύλισης του οχήματος εάν μετακινήσουμε κατά λάθος τον επιλογέα ταχυτήτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ