Το λαμπάκι στο καντράν του αυτοκινήτου σου που δεν πρέπει να αγνοήσεις - Σε ποια βλάβη εμφανίζεται

λαμπάκι τιμόνι στο καντράν σύστημα διεύθυνσης

Οι προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων φροντίζουν να ενημερώνουν τους οδηγούς για βλάβες που αντιμετωπίζει το αυτοκίνητό τους.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μας, δεδομένου ότι μας ενημερώνουν για τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το όχημά μας, ή για λάθη στα οποία έχουμε υποπέσει.

Όσες έχουν πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνουν βλάβη. Όχι, όμως, και οι κίτρινες, πορτοκαλί ή κόκκινες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, «φωνάζοντας» ότι δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε.

λαμπάκι τιμόνι στο καντράν σύστημα διεύθυνσης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα «λαμπάκια» στο καντράν που οφείλουμε να μην αγνοήσουμε είναι αυτό που έχει το σχήμα ενός τιμονιού και υποδηλώνει βλάβη στο σύστημα διεύθυνσης.

Πρόκειται για το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των κινήσεων του οδηγού πίσω από το τιμόνι στους τροχούς. Με πολύ απλά λόγια, όταν στρίβουμε το τιμόνι, το αυτοκίνητο αλλάζει κατεύθυνση, διαγράφοντας την πορεία που ορίζουμε.

Ένα πρόβλημα, λοιπόν, στο σύστημα διεύθυνσης μπορεί να μας εμποδίσει να δώσουμε στους τροχούς την επιθυμητή πορεία, με τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος να είναι μεγάλος.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ανάψει η λυχνία σε σχήμα τιμονιού, τότε ενδεχομένως να υφίσταται πρόβλημα στον μηχανισμό υδραυλικής υποβοήθησης του τιμονιού. Το τελευταίο θα γίνει πιο βαρύ, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο χειρισμός του αυτοκινήτου.

Καλό είναι επίσης να ελέγξουμε τη στάθμη του υγρού του υδραυλικού τιμονιού, καθώς το πρόβλημα μπορεί να περοέρχεται από εκεί. Αν συμπληρώσουμε υγρό, αλλά η λυχνία συνεχίζει να ανάβει τότε πρέπει να επισκεφτούμε ένα συνεργείο.

λαμπάκι τιμόνι στο καντράν σύστημα διεύθυνσης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι σε οχήματα με ηλεκτρική υποβοήθηση το λαμπάκι δεν θα έχει τη μορφή τιμονιού αλλά τα γράμματα “EPS” (Electric Power Steering).

Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κάποιο υγρό που μπορούμε να ελέγξουμε, και ως εκ τούτου ο εντοπισμός του προβλήματος είναι δυσκολότερος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόβλημα σχετίζεται με μια δυσλειτουργία στον εναλλάκτη ή την μπαταρία, ενώ ενδέχεται να έχει προκληθεί βλάβη στο μοτεράκι που φροντίζει για την ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού.

Εν κατακλείδι, πρέπει να αναφέρουμε ότι εφόσον εμφανιστεί το λαμπάκι τιμονιού ή EPS καλό είναι να απευθυνθούμε σε ένα συνεργείο, μιας και μία δυσλειτουργία στο σύστημα διεύθυνσης μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες οδικές καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ