Αυτά είναι τα μυστικά που κρύβει το πορτάκι της βενζίνης στο αυτοκίνητο -Τι θα ανακαλύψεις αν το ανοίξεις

καπάκι ή πορτάκι βενζίνης

Πολλοί θεωρούν ότι το πορτάκι της βενζίνης απλά προστατεύει την τάπα από τα στοιχεία της φύσης και τους «μακρυχέρηδες. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολλά περισσότερα.

Ακόμα και ο πιο άπειρος οδηγός γνωρίζει ότι στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων υπάρχει ένα μικρό πορτάκι κάτω από το οποίο «κρύβεται» η τάπα μέσω της οποίας γίνεται η «χορήγηση» του καυσίμου στο ρεζερβουάρ.

Μολονότι τα συγκεκριμένα πορτάκια δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης προσοχής των οδηγών, αυτά επιτελούν ιδιαίτερα σημαντικό έργο μιας και προστατεύουν την τάπα καυσίμου από τα στοιχεία της φύσης και τους επίδοξους ληστές, την ίδια ώρα που συνδράμουν στη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης του ΙΧ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πορτάκι βενζίνης

Παράλληλα, «κρύβουν» και άλλες λειτουργίες που μπορούν να καταστούν ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο στον ιδιοκτήτη/οδηγό ενός αυτοκινήτου, όσο και στον εργαζόμενο ενός πρατηρίου ο οποίος καλείται να ανεφοδιάσει το όχημά με καύσιμο.

Αρχικά, το πορτάκι της θύρας μπορεί να διαδραματίσει, έστω και έμμεσα, καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια του ΙΧ μας. Αυτό διότι στο εν λόγω σημείο, σε πολλά αυτοκίνητα, αναγράφεται η σωστή πίεση των ελαστικών.

Δοθείσης της ευκαιρίας να αναφέρουμε ότι η σωστή πίεση των ελαστικών συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλειά μας, αλλά και για να αποτραπεί η ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών μας.

καπάκι βενζίνης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, στο εσωτερικό από το πορτάκι, πέρα από την ενδεδειγμένη τιμή της πίεσης των ελαστικών, μπορεί να αναγράφεται και ο τύπος καυσίμων που συστήνει ο κατασκευαστής – επί παραδείγματι «μόνο premium αμόλυβδη βενζίνη».

Η τοποθέτηση βενζίνης σε ένα αυτοκίνητο πετρελαίου, μπορεί να γίνει εύκολα καθώς τα ακροφύσια της βενζίνης είναι μικρότερα και ταιριάζουν σε αυτά των δεξαμενών πετρελαίου. Πρόκειται για ένα απευκταίο σενάριο, δεδομένου μπορεί να προκληθεί κοστοβόρα ζημιά στον κινητήρα.

καπάκι βενζίνης

Τέλος, το πορτάκι που δίνει πρόσβαση στην τάπα του καυσίμου έχει από τη μέσα μεριά του κάποιες «εξοχές», οι οποίες αρχικά μοιάζουν να είναι άχρηστες. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτές παίζουν το ρόλο της βάσης για την τάπα του καυσίμου.

Έτσι, o υπάλληλος ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων ο οποίος ανεφοδιάζει το όχημά μας δεν χρειάζεται να κρατά την τάπα στο χέρι ή να την αφήσει κάπου με κίνδυνο αυτή να χαθεί ή να λερωθεί και έπειτα να καταλήξουν αυτές οι βρωμιές στο καύσιμο και στο εσωτερικό του ρεζερβουάρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ