Κάρτα καυσαερίων: Κάθε πότε πρέπει να τη βγάζω; Ποιο το πρόστιμο

Κάρτα καυσαερίων ΚΕΚ πότε τη βγάζω, ποιο το πρόστιμο 2022

Η κάρτα καυσαερίων είναι ένα από τα υποχρεωτικά έγγραφα που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο μας σε ενδεχόμενο έλεγχο. Μάθετε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε γι' αυτή εδώ.

Τι είναι η κάρτα καυσαερίων;
Με στόχο τον εύκολο και γρήγορο τρόπο ελέγχου των εκπομπών ρύπων από κινητήρες εσωτερικής καύσης και απώτερο σκοπό τη μείωση των κακοσυντηρημένων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, η Κάρτα Καυσαερίων (K.E.K.) απεικονίζει τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και των υδρογονανράκων (HC) που απελευθερώνει ένας θερμικός κινητήρας κατά τη λειτουργία του. Η έκδοση της Κ.Ε.Κ. πραγματοποιείται έπειτα από καυσανάλυση σε διάφορα στάδια λειτουργίας του κινητήρα.

Κάρτα καυσαερίων ΚΕΚ πότε τη βγάζω, ποιο το πρόστιμο 2022
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια οχήματα υποχρεούνται να έχουν κάρτα καυσαερίων;
>> Όλα τα αυτοκίνητα και γενικότερα οχήματα μεικτού βάρους έως 3.5 τόνων ανεξαρτήτως τεχνολογίας που κυκλοφορούν σε δημόσιο δρόμο, τα βαρέα οχήματα μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων καθώς και τα οχήματα Δημοσίας Χρήσης (π.χ. taxi, ασθενοφόρα κ.α.)
>> Η έκδοση Κ.Ε.Κ. είναι υποχρεωτική ανεξαρτήτως καυσίμου (βενζίνη, diesel, υγραέριο)
>> Τα δίκυκλα δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης κάρτας καυσαερίων

Πότε πρέπει να εκδίδεται;
>>Η Κ.Ε.Κ. πρέπει να εκδίδεται με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση
>>Τα βαρέα οχήματα μεικτού βάρους άνω των 3.5 τόνων καθώς και τα οχήματα δημοσίας χρήσης, υποχρεούνται να πραγματοποιούν έλεγχο κάθε 6 μήνες.

Ποια είναι η διαδικασία πραγματοποίησης του ελέγχου καυσαερίων;
>> Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία που διαθέτουν και ειδική σήμανση που επιβεβαιώνει πως μπορούν να πραγματοποιήσουν το σχετικό έλεγχο
>> Απαιτείται μόνο η επίδειξη της Άδειας Κυκλοφορίας του Οχήματος
>> Ο τεχνικός έλεγχος του οχήματος διαρκεί περίπου 10 λεπτά

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος;
>>Οι κυριότεροι ρυπαντές που προκύπτουν από την καύση των υγρών καυσίμων των οχημάτων είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και οι υδρογονάνθρακες (HC) στα βενζινοκίνητα και υγραεριοκίνητα οχήματα ενώ στα diesel, η αιθάλη (κάπνα)
>>Ο έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια του αναλυτή καυσαερίων για τα βενζινοκίνητα-υγραεριοκίνητα οχήματα και του αιθαλόμετρου για τα πετρελαιοκίνητα
>>Ο αναλυτής καυσαερίων -μετρά εκτός από το μονοξείδιο του άνθρακα (CO)- και τους υδρογονάνθρακες (HC) και το λόγο λ που δεν αποτελεί ρυπαντή. Είναι όμως μια ένδειξη της σωστής λειτουργίας του κινητήρα και του καταλύτη του οχήματος.
>>Το αιθαλόμετρο μετρά την ποσότητα αιθάλης που περιέχεται στα καυσαέρια. Η αιθάλη είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμο καπνό που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Υπάρχει πρόστιμο αν δεν εκδώσω ΚΕΚ για το όχημά μου;
Σε περίπτωση ελέγχου από κινητό κλιμάκιο της τροχαίας, η έλλειψη Κ.Ε.Κ. συνεπάγεται πρόστιμο που κυμαίνεται από 35 ευρώ έως και 200 ευρώ, ανάλογα με τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ