Βάζεις κακής ποιότητας καύσιμο; Να τι θα συμβεί στον κινητήρα σου

Low quality fuel 1

Η αναζήτηση για το φθηνότερο λίτρο καυσίμου μπορεί να μας οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια με επικείμενες επιπτώσεις στην υγεία του κινητήρα και των περιφερειακών του αυτοκινήτου μας.

Η κοινωνική και οικονομική συγκυρία έχει φέρει αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να συμμετέχουν πλέον σε ένα σαφάρι ανάζητησης της χαμηλότερης τιμής για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους.

Low quality fuel 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρήση του φθηνότερου καυσίμου που μπορεί να βρει ένας οδηγός δεν σημαίνει και απαραίτητα εκπτώσεις στην ποιότητά του. Πολλές φορές όμως αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι ότι η κίνησή μας αυτή μπορεί να κρύβει κινδύνους. Ορισμένοι μάλιστα οδηγοί κάνουν τα στραβά μάτια όταν η αίσθηση που αποκομίζουν από την λειτουργία και την απόδοση του κινητήρα τους δεν είναι η ίδια όταν καταναλώνουν το φθηνότερο καύσιμο που βρήκαν. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να κάνουν τη “δουλειά” τους.

Αναντίλεκτα, οι καιροί που διανύουμε είναι δύσκολοι από όλες τις απόψεις. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η οικονομία που κάνουμε όταν ψάχνουμε το φθηνότερο λίτρο καυσίμου μπορεί να προξενήσει μελλοντικές κοστοβόρες βλάβες στο αυτοκίνητό μας.

Τα κακής ποιότητας καύσιμα δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ε.Ε. και έχουν υποδεέστερα χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση κακής ποιότητας καυσίμων έχει παρόμοιες επιπτώσεις με την κατανάλωση νοθευμένων, και με την πάροδο του χρόνου καταστρέφουν τον κινητήρα, τον καταλύτη και πολλά ακόμα μέρη. Παράλληλα, η απόδοση και η ποιότητα λειτουργίας του κινητήρα μας υποβαθμίζεται, αυξάνεται η κατανάλωση και εκπέμπουμε περισσότερους ρύπους.

Low quality fuel 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα όμως από την μείωση της απόδοσης και τα χειρότερα χαρακτηριστικά λειτουργίας από την κατανάλωση κακής ποιότητας καυσίμων, ο κινητήρας θα μας προειδοποιήσει με ενδεχόμενες αρρυθμίες και ίσως σβησίματα. Το σβήσιμο του κινητήρα μπορεί να συνοδεύεται από ενεργοποίηση διαφόρων λυχνιών στον πίνακα οργάνων, που θα ενημερώνουν για κάποιο πρόβλημα στα μηχανικά μέρη ή στην ηλεκτρονική διαχείριση. Ακόμα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το κύκλωμα τροφοδοσίας καυσίμου, με τα ευαίσθητα μπεκ ψεκασμού και την αντλία καυσίμου.

Για αυτό τον λόγο υπενθυμίζουμε ότι η οικονομία που κάνουμε όταν βάζουμε το φθηνότερο καύσιμο που βρίσκουμε μετά από έρευνα αγοράς, μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ενδέχεται να είναι κακής ποιότητας. Και η χρήση τέτοιου καυσίμου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει το αυτοκινητό μας σε ένα έκτακτο service λόγω κάποιας βλάβης που προξενήσαμε εν γνώσει μας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ