Η ζημιά που θα πάθει το αυτοκίνητό σου εάν σταθμεύεις με τις ώρες στον ήλιο

Ipsiles thermokrasies autokinito 1

Τα αυτοκίνητα ταλαιπωρούνται το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, με ένα σημείο που υποφέρει σε αυτές τις ακραίες συνθήκες να προκαλεί πλήρη ακινητοποίηση.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι αρκετό ζεστό και τα τελευταία χρόνια οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, φαίνεται ότι κάθε χρόνο συνηθίζουμε να λέμε « αυτό είναι το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία», αλλά η αύξησης της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες μοιάζει να μην έχει τέλος.

Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, με τις τόσο ακραίες θερμοκρασίες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε. Οι ειδικοί μας λένε να ενυδατωνόμαστε καλά, να μην κάνουμε γυμναστική τις πολύ ζεστές μέρες και ώρες, να προστατευόμαστε από τις ακτίνες του ήλιου και να τρώμε ελαφρά για να μην επηρεαστεί η υγεία μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν επηρεάζουν όμως μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα αυτοκίνητα. Η στάθμευση του αυτοκινήτου κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, όχι μόνο θα κάνει κόλαση την πρόσβασή μας σε αυτό, αλλά θα προκαλέσει φθορά στο χρώμα στο αμάξωμα, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αστοχία πολλών εξαρτημάτων. Όπως για παράδειγμα η μπαταρία.

Mpataria autokinitou 1

Η μπαταρία δεν ταλαιπωρείται μόνο τον χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Το καλοκαίρι υφίσταται επίσης μεγάλη φθορά που μπορεί να προκαλέσει βλάβη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να την αντικαταστήσετε για να μπορέσει να ξαναζωντανέψει το αυτοκίνητο.

Η πιθανότητα να εξαντληθεί η μπαταρία σε αυτές τις ακραίες συνθήκες είναι πολύ μεγάλη. Σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου ασκείται τρομερή «πίεση» στην μπαταρία, και εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτή την εποχή του χρόνου η άσφαλτος και η θερμότητα που εκπέμπει μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 60 βαθμούς Κελσίου, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αστοχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Mpataria autokinitou 2

Σύμφωνα με μελέτες, η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας για την μπαταρία του αυτοκινήτου είναι περίπου στους 25 βαθμούς Κελσίου. Οποιαδήποτε αλλαγή στη θερμοκρασία επηρεάζει την απόδοσή της, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό ανάλογα με τη διαφορά, μειώνοντας επίσης και την ωφέλιμη ζωή της.

Στις ακραίες καλοκαιρινές συνθήκες με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, μπορεί να μειωθεί η «ζωή» της κατά 50%. Εάν μάλιστα η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι ήδη παλιά και ταλαιπωρημένη, θα εμφανιστούν προβλήματα και θα επιδεινωθεί η κατάστασή της.

Ipsiles thermokrasies autokinito 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ακραίες θερμοκρασίες επιταχύνουν τη φθορά των εξαρτημάτων του αυτοκινήτου. Οι μπαταρίες έχουν μόρια θείου στο εσωτερικό τους που μπορεί να αποσυντεθούν πιο γρήγορα και με τη σειρά τους να αυξήσουν τις επικαθήσεις στις πλάκες της μπαταρίας, γεγονός που επιταχύνει την αποφόρτισή της.

Για να γλυτώσετε από αυτού του είδους τις αστοχίες, αποφύγετε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στον ήλιο και να εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Μόνο έτσι θα μπορείτε να την διατηρήσετε σε φόρμα και να μην καταστρέψετε τις διακοπές ή τις εκδρομές σας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ