Γνωρίζεις πώς να πλύνεις ένα αυτοκίνητο χωρίς να το καταστρέψεις;

Πώς πλένεις το αυτοκίνητό σου χωρίς να το καταστρέψεις

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο σπίτι είναι μια απλή διαδικασία, η οποία ωστόσο απαιτεί προσοχή για να αποφύγουμε τυχόν ζημιές στο αμάξωμά του.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά και αυτό ισχύει και στην περίπτωση του αυτοκινήτου μας. Το πλύσιμο στο σπίτι είναι κάτι που δεν γίνεται πλέον με την ίδια συχνότητα που γινόταν το παρελθόν αφού πλέον οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, λόγω και έλλειψης χρόνου, επιλέγουν τα πλυντήρια αυτοκινήτου ή ένα βενζινάδικο για να διατηρήσουν το όχημά τους καθαρό.

Τώρα το καλοκαίρι ωστόσο και με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας από εμάς τους ίδιους είναι μια ευχάριστη και χαλαρωτική διαδικασία που μπορούμε να κάνουμε. Μια διαδικασία που μας φέρνει παράλληλα και πιο κοντά στο αυτοκίνητό μας και μας δίνει την ευκαιρία να το γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να παρατηρήσουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση του αμαξώματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να παραμείνει το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας στο σπίτι μια ευχάριστη διαδικασία και για να μην προκαλέσουμε ζημιές στη βαφή του, τόσο τα μεταλλικά όσο και στα πλαστικά μέρη του αμαξώματος, αυτά που πρέπει να προσέξουμε είναι συγκεκριμένα και πολύ απλά.

Τα «εργαλεία» πάντα καθαρά

Αν έχουμε σκοπό να πλύνουμε το αυτοκίνητο μας χρησιμοποιώντας κουβά, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε αυτός να είναι εντελώς καθαρός και να μην έχει σε καμία περίπτωση χώμα ή μικρά πετραδάκια. Δύο στοιχεία που εύκολα θα μπορούσαν να βρεθούν στο σφουγγάρι μας και να γρατσουνίσουν το αμάξωμα καθώς το τρίβουμε.

Για τον παραπάνω λόγο εντελώς καθαρά θα πρέπει να είναι επίσης τόσο το σφουγγάρι μας όσο και τα πανάκια μικροινών που θα χρησιμοποιήσουμε έπειτα για να σκουπίσουμε και να στεγνώσουμε το αμάξωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλύσιμο πρωί ή απόγευμα

Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να σταθεύσουμε το αυτοκίνητο μας σε σκιερό μέρος για να το πλύνουμε, τότε επιλέγουμε να το κάνουμε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η λαμαρίνα του δεν καίει καθώς η απότομη και ραγδαία μεταβολή της θερμοκρασίας δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το χρώμα.

Πρώτα νερό και μετά «σαπούνι»

Ξεκινάμε καταβρέχοντας το αμάξωμα με νερό με το λάστιχο και φροντίζουμε να απομακρύνουμε έτσι όσους περισσότερους ρύπους μπορούμε χωρίς να χάνουμε όμως άσκοπα χρόνο.

Αν έχουμε στη διάθεσή μας πλυστικό μηχάνημα η διαδικασία γίνεται πολύ πιο γρήγορη, τόσο στο πρώτο στάδιο κατάβρεξης όσο και στο τελευταίο που ξεπλένουμε. Το πλύσιμο μπορεί να τελειώσει ακόμη πιο γρήγορα αν το πλυστικό μας φέρει ενσωματωμένο δοχείο για υγρό καθαρισμού ή/και βούρτσα πλυσίματος.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε με το πλυστικό είναι να μην πηγαίνουμε το ακροφύσιο πολύ κοντά στις πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες αλλά να κρατάμε μια απόσταση περίπου μισό μήκος χεριού -ανάλογα και με τη δύναμη του πλυστικού μας. Και εδώ ξεκινάμε καταβρέχοντας τις επιφάνειες με μέτρια πίεση ώστε να δώσουμε χρόνο και στις μεγαλύτερες βρωμιές να μαλακώσουν. Επίσης πρέπει να ψεκάζουμε το νερό υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και όχι κάθετα προς τη λαμαρίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή με το σφουγγάρι

Με το σφουγγάρι (ή τη βούρτσα) η κινήσεις μας πρέπει να είναι ήπιες σε όλες τις επιφάνειες. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκούμε υπερβολική πίεση πάνω σε μια βρωμιά ή να την τρίβουμε δυνατά αφού υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε ζημιά στη βαφή.

Ξεκινάμε να πλέουμε με το σφουγγάρι ή τη βούρτσα από πάνω προς τα κάτω (από την οροφή προς τις ζάντες) με τις κινήσεις μας να είναι παράλληλες και όχι κάθετες προς το έδαφος.

Τι καθαριστικό να επιλέξω

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά σαμπουάν αυτοκινήτου τα οποία και έχουν εξελιχθεί ειδικά για να μην προκαλούν και να προστατεύουν τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη του αμαξώματος. Αν δεν έχουμε ένα τέτοιο στη διάθεσή μας αλλά ούτε και το χρόνο να αγοράσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σαμπουάν για... άνθρωπο, με ουδέτερο pH -καλό είναι να το γράφει αυτό επάνω, κάτι που κάνουν τα σαμπουάν που προορίζονται για παιδιά.

Όπως και να έχει, σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε υγρά πιάτων, απορρυπαντικά ρούχων ή άλλα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Δεν έχουν εξελιχθεί για αμαξώματα και μπορεί πολύ εύκολα να θαμπώσουν τη βαφή του αυτοκινήτου μας, ενώ στην περίπτωση των απορρυπαντικών ρούχων υπάρχει περίπτωση να προκληθεί σοβαρή ζημιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλό ξέπλυμα στο τέλος

Στο τέλος ξεπλένουμε καλά το αυτοκίνητο μας με νερό και έπειτα το σκουπίζουμε και το στεγνώνουμε με τα πανάκια μικροϊνών ώστε να μην αφήσουμε πάνω σημάδια από άλατα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ