Γιατί δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα πίσω υαλοκαθαριστήρα;

Mercedes C-Class

Σε όλες τις άλλες κατηγορίες πλην των κουπέ και σεντάν η ύπαρξη πίσω υαλοκαθαριστήρα είναι υποχρεωτική.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε όχι μόνο αυτοκίνητα διαφορετικών κατηγοριών και αμαξωμάτων, αλλά και μοντέλα που διαφέρουν και στο εξοπλισμό τους. Οι κάτοχοι σεντάν αυτοκινήτων για παράδειγμα, παραπονιούνται ότι το πίσω παρμπρίζ γεμίζει με νερό κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, γεγονός που μειώνει την ορατότητα. Έτσι, προκύπτει ένα λογικό ερώτημα. Γιατί τα χάτσμπακ, τα στέισον βάγκον και τα SUV έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα και τα σεντάν και τα κουπέ όχι;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα μοντέλα τριών όγκων που διαθέτουν πίσω υαλοκαθαριστήρα, στην Ιαπωνία για παράδειγμα, ενώ παλαιότερα συναντούσαμε ορισμένες φορές και στην Ευρώπη τέτοια μοντέλα. Ωστόσο, τα σύγχρονα σεντάν δεν διαθέτουν πίσω υαλοκαθαριστήρα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι τα μοντέλα της Skoda, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για 5θυρα liftback.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Skoda Octavia

Ο κύριος λόγος που τα σεντάν και τα κουπέ (τριών όγκων) δεν έχουν πίσω υαλοκαθαριστήρα είναι η αεροδυναμική, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ χρήσιμος. Εάν οδηγείτε ένα χάτσμπακ ή ένα στέισον βάγκον σε χωμάτινο δρόμο με κακές καιρικές συνθήκες, το πίσω παράθυρο θα καλυφθεί σχεδόν αμέσως από λάσπη λόγω των αεροδυναμικών χαρακτηριστικών αυτών των αυτοκινήτων.

Ωστόσο, τα σεντάν χρειάζονται πίσω υαλοκαθαριστήρα, καθώς σε δυνατή βροχή το νερό συσσωρεύεται στο τζάμι. Και το χειμώνα, το χιόνι κολλάει και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί εάν οι αντιστάσεις του έχουν χαλάσει.

Rear windshield wiper
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ