Γιατί στάζει νερό η εξάτμιση του αυτοκινήτου μου;

Εξάτμιση αυτοκινήτου

Δεν είναι λίγες οι φορές που το σύστημα εξαγωγής του αυτοκινήτου μας στάζει νερό από το τελικό καζανάκι του, ενώ παράλληλα μπορεί να μαρτυρά και κάποιο πρόβλημα.

Η εξάτμιση του αυτοκίνητου εκπέμπει τα καυσαέρια του κινητήρα μας στην ατμόσφαιρα με την μορφή άχρωμου καπνού. Μαζί όμως με αυτό, κάνει μερικές φορές την εμφάνισή του και λίγο νερό, δημιουργώντας ερωτήματα και ανησυχία σε πολλούς οδηγούς. Αλήθεια, γιατί στάζει η εξάτμιση του αυτοκινήτου μας νερό;

Water from exhaust 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του όταν εκκινούμε έναν κρύο κινητήρα, ιδίως κατά την χειμερινή περίοδο, και το νερό που στάζει από το τελικό της εξάτμισης είναι προϊόν της καύσης. Σε αυτό οφείλεται και ο λευκός καπνός που βλέπουμε να βγαίνει από την εξάτμιση τις κρύες μέρες.

Πρόκειται για υδρατμούς που συμπυκνώνονται (ψύχονται) κατά μήκος του συστήματος εξαγωγής, μιας και η θερμοκρασία των καυσαερίων μειώνεται και σχηματίζουν τα χαρακτηριστικά σταγονίδια νερού που βλέπουμε στις απολήξεις των εξατμίσεων. Μόλις η εξάτμιση ζεσταθεί από τα καυσαέρια, το φαινόμενο αυτό παύει να υφίσταται.

Water from exhaust 3

Στις σπάνιες περιπτώσεις που δεν σταματάει να στάζει νερό η εξάτμιση του αυτοκίνητου, θα πρέπει να ανοίξετε την τάπα συμπλήρωσης του λαδιού στο καπάκι του κινητήρα και να επιθεωρήσουμε ότι όλα είναι καθαρά και το λιπαντικό διαυγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, εάν παρατηρήσετε μια λευκή κρέμα στην τάπα του λαδιού και στα εσωτερικά τοιχώματα του καπακιού, να ξέρετε ότι η φλάντζα έχει παραδώσει πνεύμα με αποτέλεσμα να μπαίνει ψυκτικό υγρό στον θάλαμο καύσης.

Water from exhaust 1

Παράλληλα όμως θα δείτε ότι μαζί με τις μικρές ποσότητες νερού, βγαίνει και πυκνός λευκός καπνός από την εξάτμιση. Εάν συμβαίνει αυτό, μην αμελήσετε την βλάβη και επισκεφθείτε γρήγορα τον μηχανικό σας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ