Για ποιο λόγο πρέπει κάθε μήνα να τσεκάρω την πίεση των ελαστικών μου

Check tires 1

Το να ελέγχετε συχνά τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας αποτελεί μια συμβουλή κοινής λογικής. Ωστόσο, πόσοι από εσάς κάνετε αυτόν τον απλό έλεγχο, έστω και μια φορά το χρόνο;

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι ένα αναλώσιμο με περιορισμένη διάρκεια ζωής και πρέπει να τους συμπεριφέρεστε όπως κάθε άλλο εξάρτημα που διαθέτει το αυτοκίνητο σας.

Check tires 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πίεση των ελαστικών όμως πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, είτε κάνετε μεγάλες διαδρομές είτε όχι. Και τα παραφουσκωμένα ή με ελάχιστο αέρα ελαστικά, αλλοιώνουν τα οδικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να:

  • παρουσιάζεται νωρίτερα απώλεια πρόσφυσης
  • αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου
  • και να μεγαλώσει η φθορά του
Check tires 3

Για να ρυθμίσετε όμως σωστά τις πιέσεις των ελαστικών του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει πρώτα να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή ή την ετικέτα που βρίσκεται στην μεσαία κολόνα ή την τάπα της βενζίνης.

Ο έλεγχος της πίεσης θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση όταν τα ελαστικά είναι κρύα, δηλαδή όταν το όχημά σας δεν έχει οδηγηθεί για τουλάχιστον 2 ώρες ή έχει διανύσει λιγότερα από 3 χλμ. Εάν τα ελέγξετε όταν είναι ζεστά, θα πρέπει να προσθέσετε 0,3 bar στις εργοστασιακές τιμές.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οδηγείτε το ελαστικό θερμαίνεται και η εσωτερική του πίεση αυξάνεται. Εάν η απαραίτητη πίεση είναι 2,3 bar, θα χρειαστεί να φουσκώσετε το ζεστό ελαστικό στα 2,6 bar. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόλις κρυώσει το τελευταίο, η πίεση θα μειωθεί και θα κυμαίνεται στα συνιστώμενα 2,3 bar.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Check tires 4

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ