Γιατί πρέπει να έχεις πάντα ένα χαρτόνι στο αυτοκίνητο -Πού να το τοποθετήσεις για να σώσεις τον κινητήρα σου

Χαρτόνι αυτοκίνητο

Ένα ευτελούς αξίας χαρτόνι μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, διασφαλίζοντας σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες την ορθή λειτουργία του.

Ως γνωστόν ο κρύος αέρας βελτιώνει την απόδοση ενός κινητήρα, καθώς η αυξημένη πυκνότητά του καθιστά αποδοτικότερη τη διαδικασία της καύσης. Σε ιδανικές συνθήκες, λοιπόν, ο οδηγός όχι μόνον θα έχει μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος στη διάθεσή του αλλά επωφελείται και από τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου.

Τι συμβαίνει ωστόσο στην περίπτωση που η εξωτερική θερμοκρασία πέσει και μάλιστα αρκετά κάτω από μηδέν; Μπορεί να προκαλέσει τη δυσλειτουργία του κινητήρα, κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία είναι πιθανόν να σχηματιστεί πάγος τόσο στην εισαγωγή αέρα του αυτοκινήτου όσο και στο στην επιφάνεια του ψυγείου που φροντίζει για την ψύξη του κινητήρα.

Μάλιστα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όπου οι οδηγοί των αυτοκινήτων συνήθιζαν να πληρώνουν το ψυγείο του κινητήρα με νερό και όχι με αντιψυκτικό υγρό, τα περιστατικά σχηματισμού πάγου ακόμα και στο εσωτερικό του κυκλώματος ψύξης ήταν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αρκετά συχνό.

Χαρτόνι αυτοκίνητο

Αυτός ήταν επί της ουσίας ήταν και ο λόγος για τον οποίο πολλοί κατασκευαστές προσέφεραν ως αξεσουάρ ένα κάλυμμα με το οποίο οδηγός μπορούσε να σφραγίσει είτε πλήρως είτε μερικώς τις θυρίδες εισαγωγής αέρα στη μάσκα του αυτοκινήτου, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τον σχηματισμό πάγου στα εκτεθειμένα μέρη του κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτρέποντας τον ψυχρό αέρα να εισέλθει στο διαμέρισμα του κινητήρα διατηρούμε σε υψηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία και μειώνουμε την πιθανότητα σχηματισμού πάγου σε αυτό.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που εντοπίσουμε τα πρώτα δείγματα… πάγου στον κινητήρα καλό θα ήταν να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιορίσουμε τη ροή του παγωμένου αέρα σε αυτόν.

Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος αντίδρασης είναι να τοποθετήσουμε ένα κομμάτι χαρτονιού ανάμεσα στο ψυγείο του αυτοκινήτου και την κεντρική εισαγωγή αέρα.

Χαρτόνι αυτοκίνητο

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το χαρτόνι να μην εφάπτεται με το ψυγείο καθώς το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

Αν λοιπόν προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση έκτακτης ανάγκης οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το χαρτόνι θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα μετακινηθεί με αποτέλεσμα να καταλήξει σε κάποιο άλλο σημείο του κινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η θερμοκρασία νερού ενός αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι σταθερή περίπου στους 90 βαθμούς Κελσίου και οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από αυτά τα επίπεδα μαρτυρά κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα ψύξης.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας αντιψυκτικό υγρό στο ψυγείο του αυτοκινήτου κινδυνεύουμε λιγότερο από την πιθανότητα σχηματισμού πάγου στο κύκλωμα ψύξης και της υπερθέρμανσης του κινητήρα, ενώ δεν λείπουν και τα after market προϊόντας που επιτελούν το ίδιο ακριβώς έργο με το κοινό χαρτόνι, διαθέτοντας παρ' όλα αυτά τα απαραίτητα στοιχεία στερέωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ